Ruimtesonde Juno in veiligheidsmodus na ontmoeting met aarde

juno

Vannacht kwam ruimtesonde Juno – momenteel onderweg naar Jupiter – wel heel dicht bij de aarde in de buurt. De sonde naderde onze planeet tot zo’n 500 kilometer om een duwtje in de rug te krijgen. Kort daarop schakelde de sonde zichzelf in veiligheidsmodus, een teken dat er op kan wijzen dat er iets niet goed gaat.

Juno is op weg naar Jupiter en cirkelt momenteel door ons zonnestelsel. Afgelopen nacht (Nederlandse tijd) kwam deze heel dicht bij de aarde in de buurt. Expres: de sonde kreeg een duwtje in de rug van onze planeet, waardoor deze aanzienlijk versnelde – zo’n 7,3 kilometer per seconde – en nu op koers ligt richting Jupiter.

Veiligheidsmodus
Kort nadat onze aarde de sonde een handje hielp, namen wetenschappers contact op met Juno en bleek deze overgeschakeld te zijn op de veiligheidsmodus. Dat vertelt projectmanager Rick Nybakken aan Universe Today. Een officiële verklaring omtrent Juno’s status ontbreekt: door de shutdown geeft NASA’s Jet Propulsion Lab geen persberichten uit. Nybakken vertelt dat er op dit moment geen reden is tot zorg: Juno luistert nog naar commando’s en op het moment wordt uitgezocht wat er precies mis is met de sonde. Vooralsnog is er geen reden om aan te nemen dat het onoplosbare problemen zijn.

Kiekjes
Juno passeerde vannacht niet alleen onze aarde, maar kwam ook aardig dicht in de buurt van de maan. En natuurlijk maakte Juno enkele mooie foto’s van onze natuurlijke satelliet. Die kiekjes zijn wel al vrijgegeven. U ziet er hieronder eentje, de rest is hier te bewonderen. Het was de bedoeling dat Juno tijdens zijn flyby ook mooie foto’s van onze planeet zou maken. Of dat gelukt is, is nog onduidelijk.

Foto: NASA.
Foto: NASA.

Het is de bedoeling dat Juno in juli 2016 bij Jupiter arriveert en vervolgens dertig rondjes rond Jupiter draait. De missie moet enkele belangrijke vragen omtrent Jupiter beantwoorden. Bijvoorbeeld: Wat zit er onder Jupiters wolken? En hoeveel water bevat Jupiter?

Bronmateriaal

"Juno Earth Flyby" - MSSS.com
De afbeelding bovenaan dit artikel is gemaakt door NASA.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd