Ruimtesonde Rosetta meet de temperatuur van ‘haar komeet’

komeet

De komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko is te warm om met ijs bedekt te zijn en moet in plaats daarvan een donker, stoffig oppervlak hebben. Dat concluderen astronomen nu Rosetta voor het eerst de temperatuur van de komeet heeft gemeten.

De gemiddelde oppervlaktetemperatuur van de komeet blijkt -70 graden Celsius te zijn. Rosetta mat die temperatuur tussen 13 en 21 juli, toen de komeet nog 555 miljoen kilometer van de zon verwijderd was. Daarmee was de afstand tussen de komeet en de zon zo’n drie keer groter dan tussen de zon en de aarde.

Hoger
Een temperatuur van -70 graden lijkt laag. Maar het is zo’n 20 tot 30 graden Celsius warmer dan onderzoekers voor een komeet bedekt met ijs, op deze afstand van de zon verwacht hadden. “Dit resultaat is heel interessant, omdat het ons een eerste aanwijzing geeft oer de samenstelling en fysieke eigenschappen van het oppervlak van de komeet,” vertelt onderzoeker Fabrizio Capaccioni.

Nog twee dagen

Nog twee dagen en dan arriveert ruimtesonde Rosetta bij de komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko. De ruimtesonde zal de komeet vergezellen tijdens zijn reis richting de zon. Ook zal Rosetta een lander op het oppervlak van de komeet zetten. Lees hier alles over de prachtige Rosetta-missie!

Stof
We wisten al dat de komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko relatief weinig licht reflecteerde. Dat wees er reeds op dat de komeet in ieder geval niet helemaal met ‘schoon’ ijs (oftewel heel licht ijs dat veel licht reflecteert) bedekt kon zijn. De nieuwe metingen voorzien onderzoekers van direct bewijs dat het grootste deel van het oppervlak niet met ijs bedekt is. In plaats daarvan zou het vrij donker zijn. Mogelijk is het oppervlak dan ook bedekt met stof in plaats van ijs.

Beetje ijs?
Dat wil overigens niet zeggen dat er nergens op de komeet ijs te vinden is. Het is best mogelijk dat sommige delen van de komeet wel met relatief schoon ijs bedekt zijn. Binnenkort komt daar meer duidelijkheid over. Dan is Rosetta namelijk in staat om de temperatuur van individuele oppervlaktestructuren te gaan meten.

Daarnaast zal Rosetta gaan bestuderen hoe de oppervlaktetemperaturen reageren op het feit dat de komeet steeds dichter bij de zon in de buurt komt. Zo krijgen we tevens meer informatie over de dichtheid en poreusheid van het materiaal net onder het oppervlak van 67P/Churyumov-Gerasimenko. Die gegevens kunnen weer gebruikt worden om een plekje te vinden om lander Philae neer te zetten.

Volg al het nieuws over Rosetta
Mis helemaal niets en volg het Rosetta-nieuws op Scientias.nl. Er is een speciale themapagina met een verzameling van al het Rosetta-nieuws!

Bronmateriaal

"Rosetta takes comet's temperature" - ESA.int
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door xx (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd