Ruimtesteen vliegt twee keer door de atmosfeer van de aarde

Kan een ruimtesteen twee keer door de atmosfeer vliegen? Ja, en anderhalve week geleden was dit voor het eerst zichtbaar vanaf de aarde.

Op 21 september was er een vuurbol boven de Noordzee zichtbaar. Het desbetreffende object verbrandde niet in de atmosfeer, maar slaagde erin om de aardse atmosfeer te verlaten. Maar niet voor lang. Nog geen drie uur later belandde de ruimtesteen opnieuw in de dampkring boven Noord-Amerika.

Hoe kan dit? Eigenlijk is het vrij simpel. De kleine asteroïde scheerde horizontaal door de atmosfeer boven Europa. Omdat de atmosfeer bol is – net als de aarde – kon de ruimtesteen de atmosfeer verlaten. Wel werd de asteroïde afgeremd, waardoor het object er niet in slaagde om aan de invloed van de aardste zwaartekracht te ontsnappen. Het resultaat: een dubbele inslag.

Te langzaam
De dubbele inslag wordt bevestigd door berekeningen van de Finse wiskundige Esko Lyytinen. Zijn berekeningen tonen aan dat de planetoïde boven de Noordzee werd afgeremd tot 9,2 kilometer per seconde. Dit is te langzaam om aan de aantrekkingskracht van de aarde te ontsnappen.

Aten-planetoide
Lyytinen beweert dat de ruimtesteen een massa van minimaal enkele tonnen had. Het object was mogelijk een Aten-planetoïde, zo blijkt uit het blog van vuurbolexpert Marco Langbroek (via Astronieuws.nl). Deze groep planetoïden komt dicht bij de aarde in de buurt.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd