Ruimtetelescoop Hubble zit in de penarie

Er is weer een gyroscoop uitgevallen.

Ruimtetelescoop Hubble is een ware publiekslieveling. Al bijna dertig jaar lang levert de telescoop maandelijks prachtige foto’s af van planeten en sterren in het universum. Maar ook voor deze telescoop beginnen de jaartjes te tellen en kampt hij af en toe met wat ouderdomskwaaltjes. Zo heeft op dit moment een van de gyroscopen aan boord het – wederom – begeven.

Begeven
Op dit moment is Hubble in slaapstand, totdat de astronomen hebben uitgedokterd wat te doen. “De eerste stap is om te proberen om de laatste gyroscoop weer aan de praat te krijgen,” twittert astronoom Rachel Osten.

Toch komt de falende gyroscoop niet geheel als een verrassing. “We wisten dat het eraan zat te komen,” zegt Osten. “De gyroscoop heeft het een halfjaar langer uitgehouden dan we hadden gedacht.”

Gyroscoop
Hubble is uitgerust met zes gyroscopen. Deze stellen de telescoop in staat om zich op een object dat deze bestuderen wil, te richten. Maar door tijd heen begonnen de gyroscopen één voor één uit te vallen. Op zich is dat niet zo heel erg. Zo heeft Hubble niet alle zes de gyroscopen nodig om te functioneren. Met drie gyroscopen kan Hubble al goed uit de voeten. Maar nu ook de derde gyroscoop de geest heeft gegeven, begint het toch wat heet onder de voeten te worden.

Er is gelukkig nog een plan B. Zo kan Hubble overschakelen op een modus waarin slechts één gyroscoop wordt gebruikt en de tweede dienst doet als reserve. Echter zou het natuurlijk beter zijn als NASA de derde gyroscoop wel weer aan de praat krijgt, zodat Hubble veel beter kan functioneren.

Bronmateriaal

"Tweets" - Twitter

Afbeelding bovenaan dit artikel: Andrew-Art / Pixabay

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd