Ruimtetelescoop Spitzer viert tiende verjaardag

spitzer

Het is alweer tien jaar geleden dat Spitzer werd gelanceerd. En hoewel ook in de ruimte niet aan de tand des tijds ontkomen kan worden, is de telescoop nog in uitstekende staat en klaar om een bijdrage te leveren aan NASA’s ambitie om een planetoïde te vangen en te bezoeken.

Spitzer werd eind augustus 2003 gelanceerd. Zo’n drie maanden later kon Spitzer zijn werkzaamheden beginnen. Oorspronkelijk was het de bedoeling dat de ruimtetelescoop zo’n 2,5 jaar mee zou gaan. Inmiddels zijn we tien jaar verder en werkt de telescoop nog steeds!

Koelvloeistof
Dat wil echter niet zeggen dat de tand des tijds geen invloed heeft op Spitzer. In 2009 raakte de koelvloeistof van de telescoop op. Daardoor kon de telescoop een aantal van zijn instrumenten niet meer gebruiken. Sinsdien doet Spitzer nog onderzoek met één van de drie instrumenten die hij aan boord heeft.

Waar is Spitzer nu?

Nieuwsgierig waar de jarige Job uithangt? Bekijk het hier!

Mooie foto’s
In tien jaar tijd heeft Spitzer heel wat mooie foto’s gemaakt en gegevens afgeleverd waarmee wetenschappers meer over het heelal te weten konden komen. Zo was het bijvoorbeeld Spitzer die de grootste ring rondom Saturnus ontdekte. Ook ontdekte de telescoop als eerste licht dat afkomstig was van een planeet buiten ons zonnestelsel.

En Spitzer gaat door. De ruimtetelescoop zal in oktober van dit jaar de ogen richten op planetoïde 2009 DB. NASA wil in de toekomst een planetoïde vangen en bezoeken en 2009 DB is één van de planetoïden die daarvoor in aanmerking komen. De waarnemingen van Spitzer moeten ons in staat stellen de omvang van de planetoïde te bepalen en ons helpen achterhalen of 2009 DB echt zo geschikt is om te vangen.

Bronmateriaal

"NASA's Spitzer Telescope Celebrates 10 Years in Space" - NASA.gov
De afbeelding bovenaan dit artikel is gemaakt door NASA.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd