Ruimtetelescoop TESS heeft de jacht op nabije planeten geopend!

De satelliet zoekt vanaf nu naar planeten rond nabije sterren.

Een spannend moment, want de zoektocht naar nieuwe exoplaneten is van start gegaan. Naar verwachting zal TESS de eerste reeks wetenschappelijke gegevens in augustus naar de aarde sturen.

Meer weten?

Naar verwachting gaat TESS grootse ontdekkingen doen. Wil je meer weten over haar ruimtemissie? Maak dan hier kennis met deze nieuwste planetenjager!

Data
Na deze eerste reeks, zal de satelliet periodiek om de 13,5 dagen nieuwe gegevens sturen, als het ruimtevaartuig de aarde het dichtste nadert. Een toegewijd onderzoeksteam zal vervolgens alle nieuwe data doorspitten op zoek naar signalen van een nieuwe planeet.

TESS
TESS is NASA’s nieuwste satelliet die de belangrijke taak heeft gekregen om naar planeten te zoeken buiten ons eigen zonnestelsel. In de komende twee jaar zal TESS vooral kijken naar de dichtstbijzijnde en helderste sterren, in de hoop de helderheid zo nu en dan te zien afnemen. Dergelijke dipjes in de helderheid van de sterren kan namelijk wijzen op een planeet die de ster passeert en een deel van het licht tegenhoudt. TESS zal naar verwachting duizenden planeten vinden met behulp van deze methode. En misschien zullen sommige van deze planeten zelfs leven herbergen.

Bij NASA zijn ze erg enthousiast over de missie. “Ik ben heel blij dat onze nieuwe planetenjagersmissie van start is gegaan en nu onze gehele zonnestelsel afspeurt naar nieuwe werelden,” zegt NASA-onderzoeker Paul Hertz. “Nu we weten dat er meer planeten dan sterren in ons universum zijn, kijk ik uit naar de vreemde, fantastische werelden die we zeker zullen ontdekken.”

Bronmateriaal

"NASA’s TESS Spacecraft Starts Science Operations" - NASA

Afbeelding bovenaan dit artikel: NASA's Goddard Space Flight Center

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd