Ruimtetoerisme is niet best voor ons klimaat

Ruimtetoerisme kan weleens enorme gevolgen hebben voor het klimaat op thuisplaneet aarde. Dat blijkt uit onderzoek. Computersimulaties tonen aan dat roet dat wordt uitgestoten door raketten de temperaturen op de polen hard doet stijgen waardoor het ijs met een recordsnelheid smelt. En dat terwijl ruimtetoerisme oprukt: in 2020 staan er al duizend vluchten gepland.

Steeds meer bedrijven lijken er heil in te zien: ruimtetoerisme. In de voorlopige bedrijfsplannen gaat men er daarbij vanuit dat tegen 2020 zo’n duizend vluchten per jaar worden gemaakt. De onderzoekers namen dat getal als uitgangspunt en keken wat dat voor de uitstoot en het klimaat betekent.

Roet
Duizend vluchten produceren samen zo’n 600 ton roet. Dit zwarte goedje komt hoog in de atmosfeer vrij en regent daar niet weg, maar blijft er tot tien jaar lang hangen.

Temperatuurstijging
De onderzoekers gebruikten een 3D-model om te kijken wat dat voor invloed heeft op het klimaat. Ze gingen er daarbij vanuit dat alle roet boven Spaceport America – een hub voor ruimtetoerisme in New Mexico – vrijkomt. Dat zou in 2020 zorgen voor een temperatuurstijging op de noord- en zuidpool. Over het algemeen is dat een stijging van zo’n 0,2 graden Celsius. Maar in de winter gaat dat harder: dan kan het kwik gemakkelijk 1 graad Celsius stijgen. Die extra warmte zorgt ervoor dat het ijs smelt.

WIST U DAT…

Hoe kan dat?
Hoe het komt dat het roet zo’n grote invloed heeft, is onduidelijk. Mogelijk verwarmt het zwarte goedje de luchtstromen in de stratosfeer, waardoor meer lucht van de evenaar naar de polen stroomt.

Mensen in de ruimtetoerisme-business maken zich niet druk en beweren dat hun vaartuigen veel minder roet uitstoten dan de onderzoekers denken.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd