Rusland verliest contact met vrijende gekko’s in de ruimte

gekko

Rusland is het contact kwijtgeraakt met de vorige week gelanceerde satelliet Foton-M No. 4. Aan boord bevinden zich diverse wetenschappelijke experimenten, waaronder enkele gekko’s waarvan de Russen hopen dat ze de liefde zullen bedrijven.

De satelliet Foton-M No. 4 werd afgelopen zaterdag gelanceerd en alles leek prima te verlopen. De satelliet belandde in zijn baan en de eerste experimenten gingen van start. “Nadat de satelliet zoals gepland in zijn baan was geplaatst, werden alle systemen aan boord van de satelliet getest,” zo meldt het bedrijf dat de satelliet bouwde op zijn website. “Alle systemen werkten zoals het moest. Maar nadat de satelliet enkele rondjes rond de aarde gemaakt had, was deze niet langer in staat om te reageren op commando’s vanaf de aarde.”

Autonoom
Momenteel wordt nog uitgezocht hoe dat kan. Vaststaat dat alle systemen aan boord van de satelliet prima werken. “De satelliet is in staat om langdurig autonoom te functioneren,” zo benadrukken de Russen. De experimenten gaan ook gewoon door: de satelliet is nog wel in staat om data naar de aarde te sturen.

Meer

Naast de gekko’s bevinden zich aan boord van Foton-M No. 4 ook zaadjes en insecten.

Landing
Toch is het wel degelijk een probleem als Rusland er niet in slaagt om de communicatie weer op gang te brengen. Het zou namelijk betekenen dat de Russen niet langer in staat zijn om de satelliet na afloop van diens missie (deze zou zestig dagen duren) gecontroleerd op aarde te laten landen. En dat zou met name een probleem zijn voor één van de meer spraakmakende wetenschappelijke experimenten aan boord van de satelliet: de gekko’s.

De Russen plaatsten enkele gekko’s aan boord van Foton-M No. 4 in de hoop te achterhalen welke invloed de beperkte zwaartekracht op de voortplanting van deze dieren heeft. Na afloop van de missie wilden de Russen de gekko’s op aarde laten landen om deze nader te kunnen bestuderen.

Bronmateriaal

"Сообщение о работе КА «Фотон-М» №4" - Samspace.ru
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Bjørn Christian Tørrissen (via Wikimedia Commons).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd