Russische meteoriet was mogelijk een fragment van een planetoïde

meteoriet

Twee Spaanse wetenschappers denken te weten waar de meteoriet die in februari van dit jaar in Rusland voor problemen zorgde, precies vandaan kwam. Ze denken dat het brok ruimtepuin afkomstig was van planetoïde 2011 EO40.

“Heldere vuurbollen worden veroorzaakt door meteoroïden die met hoge snelheid de atmosfeer van de aarde binnendringen,” zo schrijven de onderzoekers in dit paper dat binnenkort in het blad Monthly Notices of the Royal Astronomical Society: Letters verschijnt. “Op 15 februari 2013 was zo’n vuurbol in de lucht te zien, nabij Tsjeljabinsk, Rusland. Zo’n meteoor kan wel eens het resultaat zijn van het in verval raken van een planetoïde.”

Baan
In hun paper onderzoeken de wetenschappers die mogelijkheid verder. Ze keken naar de baan die de meteoriet voordat deze in de atmosfeer belandde, hoogstwaarschijnlijk volgde. Vervolgens keken ze of zich nabij die baan planetoïden bevonden waar de meteoriet van kan zijn losgebroken. En zo stuitten ze op planetoïde 2011 EO40.

WIST U DAT…

…de meteoroïde die in Rusland neerstortte ook vanuit de ruimte is gekiekt?

2011 EO40
Deze planetoïde werd in 2011 ontdekt en is ongeveer 150 tot 300 meter breed. Mogelijk is het geen grote ruimtesteen, maar een verzameling rotsen die door zwaartekracht bijeengehouden worden. Het is niet ondenkbaar dat één van die stenen zich op de één of andere manier uit de greep van de zwaartekracht heeft weten te bevrijden en richting de aarde is gestort. Als dat het geval is, is het eveneens niet ondenkbaar dat meer stenen loskomen. Overigens wil dat niet zeggen dat we massaal met een valhelm op moeten gaan lopen. Zelfs als de planetoïde meer fragmenten kwijtraakt, is het zeer onwaarschijnlijk dat deze richting de aarde vallen én groot genoeg zijn om echt voor problemen te zorgen.

Eerder brachten wetenschappers de baan van de meteoroïde ook al in kaart. Uit dat onderzoek bleek dat de meteoroïde hoogstwaarschijnlijk afkomstig was van één van de zogenoemde Apollo-planetoïden. Daartoe behoort ook 2011 EO40.

Bronmateriaal

"The Chelyabinsk superbolide: a fragment of asteroid 2011 EO40?" - Arxiv.org
De foto bovenaan dit artikel is afkomstig van Mchs.gov.ru.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd