Russische meteoriet is voor zijn landing op aarde aan dood ontsnapt

rus

De meteoroïde die in februari van dit jaar boven Rusland explodeerde, was daarvoor waarschijnlijk ooit al eens aan de dood ontsnapt. Nieuw onderzoek wijst erop dat de ruimtesteen eerder met een ander hemellichaam in het zonnestelsel botste of te dicht bij de zon in de buurt kwam.

Onderzoekers trekken die conclusie nadat ze restanten van de meteoroïde bestudeerden. Uit dat onderzoek blijkt dat de steen voordat deze op aarde neerstortte, was blootgesteld aan omstandigheden die ervoor zorgden dat de steen smolt. “Dit betekent bijna met zekerheid dat er een botsing was tussen de Tsjeljabinsk-meteoriet en een ander hemellichaam in het zonnestelsel of dat de meteoriet rakelings langs de zon scheerde,” vertelt onderzoeker Victor Sharygin.

WIST U DAT…

…de Russische meteoriet ook vanuit de ruimte gekiekt is? Bekijk de foto hier!

De fragmenten die van de meteoriet zijn teruggevonden zijn onder te verdelen in drie soorten: donkere fragmenten, lichte fragmenten en fragmenten die daar tussenin zitten. Van de vele fragmenten die de onderzoekers bestudeerd hebben, vertonen drie donkere fragmenten sporen die erop wijzen dat ze ooit smolten. Onder meer hun structuur, textuur en samenstelling wijst erop dat deze fragmenten aan een smeltproces zijn onderworpen.

Onduidelijk blijft nog even in welke mate de ruimtesteen door de botsing of het langs de zon scheren is aangetast. “Veel fragmenten van de meteoriet zijn door het publiek verzameld, dus het is onmogelijk om vast te stellen hoe groot het aangetaste deel van de meteoriet precies was. We hopen daar meer over te weten te komen als het belangrijkste deel van de meteoriet uit het Tsjebarkoelmeer wordt gehaald.”

Bronmateriaal

"Chelyabinsk meteorite had previous collision or near miss" - European Association of Geochemistry (via Eurekalert.org)
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Mchs.gov.ru.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd