Russische ruimtecapsule stort neer

Een onbemande ruimtesonde met voorraden voor het ISS is gisteren kort na de lancering verongelukt.

Vijf minuten nadat de sonde was gelanceerd, kwam deze alweer naar beneden zetten. Stukken puin vielen in Siberië neer. Problemen met de motor zouden de oorzaak van het ongeluk zijn.

Gevolgen
Het is nog onduidelijk welke gevolgen het ongeval voor de astronauten aan boord van het internationale ruimtestation heeft. Dat de voorraden verloren zijn gegaan, is vervelend, maar geen ramp, zo legt Mike Suffredini van NASA uit. “We kunnen enkele maanden zonder nieuwe voorraad als dat nodig is.”

Foto…

Bekijk hier prachtige foto’s van de spaceshuttle en het ISS.

Tweede ongeval
Het ongeval met de sonde komt op een ongelukkig moment. Het was de eerste rit richting het ISS sinds NASA de spaceshuttles met pensioen liet gaan. Bovendien ging een Russische lancering nog geen twee weken geleden ook al fout. Een satelliet belandde daardoor niet op de plaats van bestemming.

De motor die tijdens de lancering van de ruimtesonde voor problemen zorgde, is vergelijkbaar met de motor in de Soyuz-capsules. Deze capsules worden – bij gebrek aan spaceshuttles – nu veelvuldig gebruikt voor bevoorrading van het ISS en vervoer van astronauten. Het plan was dat drie astronauten begin september met zo’n Soyuz-capsule naar huis terugkeren. Of dat doorgaat, is onzeker. De ruimtevaartorganisaties willen de kwestie tot op de bodem uitzoeken en het kan zijn dat de astronauten langer in het ISS moeten blijven.

Bronmateriaal

"Cargo ship loss will impact ISS operations" - News.discovery.com
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door NASA.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd