Rustige zon geen voorbode van nieuwe kleine ijstijd

zonnemaximum

Eén keer in de elf jaar bereikt de zon een piek in haar cyclus. Dan is de ster veel actiever dan normaal. Op dit moment is er sprake van een zonnemaximum, alleen is de zon veel minder actief dan de afgelopen decennia. Is dit een teken dat er een nieuwe kleine ijstijd aankomt? Wetenschappers verwachten van niet.

Hoewel het huidige zonnemaximum één van de zwakste maxima van de afgelopen honderd jaar is, betekent dit niet dat we weer een kleine ijstijd krijgen. Tussen 1645 en 1715 waren er geen zonnevlekken op de zon zichtbaar. Dit Maunderminimum resulteerde mogelijk in zeer koude winters.

Wist u dat…

…sommige wetenschappers denken dat het huidige zonnemaximum pas piekt in 2014?

“Cyclus 24 is anders dan andere cycli, maar er is geen reden om aan te nemen dat we opnieuw een Maunderminimum verwachten”, zegt wetenschapper Giuliana DeToma van het High Altitude Observatory in Colorado. “We weten nog steeds niet hoe en waarom het Maunderminimum startte.”

Gleissberg-cyclus
De zon heeft vaker zwakkere perioden. Dit voorspelde astronoom Wolfgang Gleissberg al in 1933. “Het huidige maximum is de zwakste sinds de ruimtewedloop”, vertelt David Hathaway van NASA’s Marshall Space Flight Center in Huntsville. “We weten niet waarom de Gleissberg-cyclus actief is. Het is belangrijk dat we ons nu focussen op het ontrafelen van deze cyclus.”

Als de voorspellingen van Gleissberg kloppen, dan zal het volgende zonnemaximum – in 2024 – nog rustiger worden dan het huidige maximum. Daarna nemen de cycli weer in kracht toe.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd