‘s Werelds kleinste cover past 2000 keer op een zoutkorrel

ibm

Wetenschappers hebben de kleinste tijdschriftomslag ooit gemaakt. De cover is 11 bij 14 micrometer groot. Het betekent dat op één zoutkorrel 2000 van deze covers zouden passen.

Daarmee hebben de onderzoekers een wereldrecord gevestigd. Nog nooit is er zo’n kleine cover vervaardigd. De onderzoekers maakten de cover om een nieuwe techniek te demonstreren die het mogelijk moet maken om in de toekomst onder meer veel kleinere transistors te produceren.

De cover die IBM - in nauwe samenwerking met National Geographic - op nano-schaal vervaardigde. Afbeelding: IBM.
De cover die IBM – in nauwe samenwerking met National Geographic – op nano-schaal vervaardigde. Afbeelding: IBM.
Prototypes
Om steeds kleinere transistors te kunnen maken, zijn onderzoekers bijvoorbeeld op zoek naar materialen die silicium kunnen vervangen. Maar voor zulke materialen op grote schaal kunnen worden toegepast, moeten we ze testen. Daarom worden nano-prototypes ontwikkeld. Vandaag de dag gebeurt dat met behulp van complexe en dure apparatuur. Maar onderzoekers van IBM komen nu met een alternatief. Ze presenteren een apparaat dat uitgerust is met een nano-beitel. Deze beitel heeft een punt die 100.000 keer kleiner is dan de punt van een scherp potlood en beitelt met ongekende precisie materiaal weg totdat het gewenste prototype ontstaat. “Met onze nieuwe techniek kunnen we een zeer hoge resolutie bewerkstelligen op zo’n tien nanometer, terwijl de kosten beperkt blijven,” vertelt onderzoeker Armin Knoll.

De cover
Om de piepkleine cover te maken, startten de onderzoekers met een JPEG-afbeelding van de cover. De onderzoekers maakten er een afbeelding in zwart en wit van. Vervolgens lieten ze zich door de helderheid van elke pixel leiden wanneer ze besloten hoe sterk ze de beitel in het plastic oppervlak duwden. En de druk die de beitel uitoefent, bepaalt weer hoeveel plastic er verwijderd wordt. Wanneer de onderzoekers het resultaat ‘vertaalden’ (waarbij de diepste delen dus zwart kleurden en de minst diepe delen wit waren), bleek het heel nauwgezet overeen te komen met de afbeelding waarmee ze gestart waren.

De apparatuur kan gebruikt worden om nieuwe, kleinere transistors te ontwikkelen. Maar bijvoorbeeld ook om piepkleine kenmerken te ontwikkelen die op geldbiljetten, paspoort of kunstobjecten kunnen worden geplaatst om te voorkomen dat deze worden nagemaakt.

Bronmateriaal

"World's Smallest Magazine Cover" - IBM.com
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door IBM.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd