Sabeltijger en mammoet niet uitgestorven door komeetinslag

13.000 jaar geleden stierven mammoeten, sabeltijgers en grote bevers uit. Wetenschappers denken dat deze zoogdieren niet van de aardbodem verdwenen door een komeetinslag, maar door verstoringen in de zeestromen. Hierdoor daalde de temperatuur drastisch. Ook mensen stonden door de plotselinge temperatuurdaling op de rand van uitsterven.

Het zogenaamde Jonge Dryas-stadiaal is de laatste koude periode op aarde geweest. De zogenaamde ‘Big Freeze’duurde 1150 jaar. In Nederland en België verdwenen in deze periode de bossen, om plaats te maken voor een poolwoestijn. In Sandinavië en Schotland groeiden de ijskappen.

Drie jaar geleden vonden wetenschappers 12.900 jaar oude nanodiamanten. Zij waren van mening dat de nanodiamanten waren ontstaan door een komeetinslag. Een internationaal team van wetenschappers beweert nu echter dat de koolstofkristallen geen diamanten zijn, maar minuscule stukjes grafeen zijn. En die vormen zich regelmatig in sedimenten.

Natuurlijk zijn de wetenschappers die drie jaar geleden meehielpen aan het onderzoek niet blij met deze uitslag. “Ze beweren dat we de diamanten verkeerd hebben geïdentificeerd, maar dat is niet waar en misleidend”, aldus Dr. Douglas Kennett, die het eerste onderzoek leidde.

Het internationale team van wetenschappers denkt dat een smeltende gletsjer – die zorgde voor verstoringen in de zeestromen – de oorzaak is van de Big Freeze.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd