Samengesmolten zwarte gaten kunnen één ster per tien jaar verorberen

In het centrum van de Melkweg bevinden zich heel erg veel sterren rondom een supermassief zwart gat. Wanneer twee sterrenstelsels met elkaar botsen, dan smelten de zwarte gaten in de centra van deze stelsels samen. Hierdoor ontstaat er een nog groter (en nog gulzig) monster. Uit een nieuw onderzoek van wetenschappers van het Harvard-Smithsonian Center voor Astrofysica blijkt dat zulke samengesmolten zwarte gaten één ster per tien jaar verorberen.

“Een uitgehongerd zwart gat kan in één keer genieten van een uitgebreid buffet”, aldus wetenschapper Nick Stone.

Wanneer twee zwarte gaten samensmelten, dan vindt er een reactiekracht plaats. Het versmolten zwarte gat wordt uit de centrale positie van een sterrenstelsel gestoten en komt vervolgens in een ander gebied terecht, bijvoorbeeld een gebied met heel veel steren. Hierdoor kunnen dit soort zwarte gaten in het ergste geval één ster per decennium opslokken.

De wetenschappers beweren dat het mogelijk is om dit soort incidenten op te sporen. Wanneer een ster bijna wordt verorberd door een zwart gat, dan straalt het object evenveel energie uit als een supernova-explosie.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd