Samsung ontwikkelt eerste kleurendisplay met kwantumdots

Onderzoekers van Samsung zijn erin geslaagd om het eerste kleurendisplay te ontwikkelen dat kwantumdots gebruikt. Schermen met kwantumdots zijn op lange termijn goedkoper, helderder en efficiënter dan traditionele LCD-schermen in hedendaagse telefoons en MP3-spelers. Toch duurt het nog enkele jaren voor kwantumdotschermen in de productie gaan.

“We hebbben een wetenschappelijke uitdaging omgezet in een technologische prestatie”, concludeert Jong Min Kim van het Samsung Advanced Institute of Technology.

Kwantumdots zijn halfgeleidende nanokristallen, die gloeien wanneer ze worden blootgesteld aan licht of elektriciteit. Ze geven verschillende kleuren licht af. Dit is afhankelijk van de grootte en het materiaal van de kwantumdots. Samsung produceerde een vier inch touchscreen met een actieve matrix. Dit houdt in dat iedere kleurenpixel door een dunne filmtransistor actief wordt aangestuurd. De wetenschappers hebben een protoype op glas en eentje op flexibel plastic gemaakt.

Displays met kwantumdots gebruiken een vijfde tot een tiende van de elektriciteit van LCD-schermen. Daarnaast zijn ze helderder dan OLED-schermen. LCD-displays – die bestaan uit vloeibare kristallen – worden vooral gebruikt in computermonitoren en televisies. OLED-displays – die bestaan uit organische lichtemitterende diodes – zijn te duur voor televisieschermen en worden daardoor voornamelijk gebruikt in kleinere gadgets.

Nadelen
De grote vraag is wanneer Samsung schermen met kwantumdots gaat produceren. Dit kan nog zeker drie jaar duren, want er zijn nog een aantal drempels. Zo gaan kwantumdotschermen op dit moment minder lang mee dan OLED-schermen. Na 10.000 uur neemt de helderheid van kwantumdotschermen af. Toch zijn wetenschappers ervan overtuigd dat kwantumdotschermen in de toekomst langer meegaan. Daarnaast zijn OLED-schermen op dit moment iets energiezuiniger dan kwantumdotschermen.

Prijs
Het grote voordeel is de prijs. Wanneer kwantumdotschermen over enkele jaren in massaproductie gaan, dan hangt er een laag prijskaartje aan het productieproces. Zoals het er nu naar uitziet halveren kwantumdotschermen de productieprijs van LCD of OLED-schermen. En dat is goed nieuws voor de consument.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd