Een satelliet lanceren? Dat kun jij ook (met ‘slechts’ 3000 euro)!

Zit er nog zo’n 3000 euro in je oude sok en weet je niet wat je ermee moet doen? Lanceer je eigen satelliet! Jawel, dat kan voor dat geld!

En wel met dank aan wetenschappers van de Arizona State University. Ze hebben een piepkleine satelliet ontwikkeld die slechts 3 bij 3 bij 3 centimeter meet. Ze noemen ‘m de SunCube FemtoSat. Het lanceren van de satelliet kost zo’n 1000 dollar (876 dollar) als je ‘m naar het internationale ruimtestation stuurt. Wil je ‘m in een lage baan rond de aarde hebben, dan kost dat je zo’n 3000 dollar (ongeveer 2600 euro). Het satellietje zelf kost enkele honderden dollars om te maken. Dat betekent dat je voor 3000 euro in staat zou moeten zijn om je eigen satellietje in een baan rond de aarde te plaatsen.

Goedkoper
Heel lang was ruimtevaart iets wat alleen weggelegd was voor ruimtevaartorganisaties die jaarlijks miljarden van de overheid krijgen toegestopt of voor kapitaalkrachtige bedrijven. Dat komt met name doordat het lanceren van ruimtevaartuigen zo duur is. Je moet dan denken aan zo’n 60.000 tot 70.000 dollar per kilo. Dat maakt het vrijwel onmogelijk voor universiteiten of hogescholen of hobbyisten om zelf een ruimtevaartuig te lanceren. Door satellieten kleiner en lichter te maken, kunnen de kosten echter enorm worden teruggedrongen, zo tonen de onderzoekers aan. “Met een ruimtevaartuig van deze omvang kan elke universiteit, elk laboratorium, elke hobbyist het doen,” stelt onderzoeker Jekan Thanga.

Smartphone
De kleine satellieten worden mede mogelijk gemaakt door recente technologische ontwikkelingen in onder meer de smartphone-industrie. Om zoveel mogelijk technologie in een smartphone te kunnen stoppen, moet de technologie steeds kleiner en kleiner worden. Thanga en collega’s profiteren daarvan. “Wij zijn geïnteresseerd in het aanpakken van het probleem dat toegang tot de ruimte heet. Wat als we studenten in staat stellen om experimenten de ruimte in te sturen? Met zo’n kleine satelliet is het niet zo erg om een fout te maken en er nog eentje te sturen.”

In de toekomst kunnen deze mini-satellieten wellicht in groepjes gelanceerd worden en als ‘zwerm’ aan de slag gaan. Zo kunnen ze bijvoorbeeld een beschadigd ruimtevaartuig vanuit vele hoeken inspecteren. Maar ze kunnen – in hun eentje – ook prachtige foto’s maken van de aarde en omgeving.

Bronmateriaal

"" -

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd