Satelliet spot plankton

Een Europese satelliet heeft een enorme groep plankton die zich voor de kust van Ierland ophoudt, op foto’s vastgelegd. De grote hoeveelheid plankton lijkt het meest op vluchtige penseelstreken of een pluim rook. De helderblauwe kleur wordt veroorzaakt door het chlorofyl dat de diertjes wanneer zij zonlicht opvangen, produceren. En dat levert mooie kiekjes op!

Plankton is normaal gesproken met het blote oog al moeilijk te zien, maar in deze gigantische hoeveelheid kon zelfs de satelliet er niet om heen. De enorme groep plankton is een natuurlijk fenomeen dat jaarlijks terugkeert.

Chlorofyl
De helderblauwe kleur wordt veroorzaakt door activiteiten van het plankton zelf. Wanneer de organismen zonlicht absorberen, geven ze direct chlorofyl af. Dit stofje geeft de oceaan zo’n eigenaardige tint en maakt het voor satellieten mogelijk om het plankton te zien.

Voedselketen
Plankton speelt een cruciale rol op aarde. De kleine organismen verwijderen namelijk enorm veel koolstofdioxide uit de atmosfeer. Bovendien rust de hele voedselketen op dit microscopische wezen. Afgelopen maand toonden wetenschappers aan dat de hoeveelheid plankton in de bovenste lagen van het water afneemt. Men vermoedt dat dat te maken heeft met de opwarming van het zeewater.

Eerder deze week haalden de microscopische organismen ook al het nieuws. Toen toonden wetenschappers aan dat plankton bepaalt waar orkanen ontstaan en heengaan.

Foto: ESA

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd