Satelliet ving toch een glimp op van de meteoroïde-explosie die aan iedereen voorbij ging

De enorme ontploffing ontketende tien keer meer energie dan de atoombom op Hiroshima.

Eind 2018 explodeerde er boven de Beringzee op ongeveer 26 kilometer hoogte een grote vuurbol. Bij de ontploffing kwam er naar schatting 173 kiloton energie vrij. Ter vergelijking: dat is tien keer meer energie dan dat er vrijkwam bij de atoombomaanval op Hiroshima tijdens de Tweede Wereldoorlog. Niemand had de enorme explosie boven de Beringzee echter opgemerkt. Of toch wel?

Satelliet
NASA komt nu met een nieuwe verklaring. Want een satelliet blijkt toch stiekem de meteoroïde-explosie gezien te hebben. Twee instrumenten aan boord van de satelliet Terra blijken een glimp van het gebeuren te hebben opgevangen. De foto hieronder geeft het onomstotelijke bewijs.

De meteoroïde-explosie uit 2018, op beeld gevangen door satelliet Terra. Afbeelding: NASA/GSFC/LaRC/JPL-Caltech, MISR Team

Schaduw
De foto werd genomen een paar minuten na de grote meteoroïde-explosie. De donkere streep stelt de schaduw van het spoor voor, die de meteoor achterliet terwijl deze door de atmosfeer van de aarde scheerde. Daarnaast is er onderin beeld een oranje wolkje te zien dat ontstond doordat de vuurbol de lucht die hij passeerde verwarmde.

De vuurbol – wat eigenlijk een ander woord is voor een hele heldere meteoroïde – was de krachtigste sinds de Tsjeljabinsk-meteoriet die in 2013 onze dampkring binnen raasde. De reden dat de meteoroïde-explosie ongemerkt voorbij ging, had er voornamelijk mee te maken dat de knal boven de uitgestrekte oceaan plaatsvond. Gezien de enorme hoogte en het afgelegen gebied waar de explosie geschiedde, vormde het object gelukkig geen bedreiging voor mensen op aarde.

Bronmateriaal

"NASA Instruments Image Fireball over Bering Sea" - NASA

Afbeelding bovenaan dit artikel: NASA/GSFC/LaRC/JPL-Caltech, MISR Team

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd