Saturnus kan vandaag genieten van Venusovergang

venusovergang

Vandaag is opnieuw een Venusovergang te zien. Tenminste: als u op Saturnus zou wonen. Vanaf die planeet is vandaag namelijk te zien hoe Venus voor de zon heen beweegt. Ruimtesonde Cassini neemt het hele gebeuren waar. En dat is een primeur: het is voor het eerst dat een Venusovergang vanaf zo’n grote afstand wordt bekeken.

Afgelopen juni was het op aarde feest: er was een Venusovergang te zien. Een vrij zeldzaam fenomeen: het duurt nu weer meer dan honderd jaar voordat aardbewoners weer zo’n overgang mogen bewonderen. Saturnus hoeft zo lang niet te wachten: de planeet ziet vandaag hoe een Venusovergang zich voltrekt.

En ook wij aardbewoners hoeven daar niets van te missen. Ruimtesonde Cassini bevindt zich namelijk in de buurt van Saturnus en volgt de Venusovergang op de voet. Maar verwacht er niet te veel van: prachtige plaatjes zal het niet opleveren. Saturnus bevindt zich zo’n tien keer verder van de zon dan de aarde, dus zal niet zo gemakkelijk te zien zijn hoe het – in verhouding met de zon piepkleine – planeetje Venus voor de zon langs beweegt. Sterker nog: Venus zal maar een heel klein spikkeltje op de zon vormen.

Zo zal Cassini de Venusovergang waarnemen: als een heel klein spikkeltje op de zon. Heel anders dan de Venusovergang die we op aarde zagen (zie de foto helemaal bovenaan dit artikel). Afbeelding:
Zo zal Cassini de Venusovergang waarnemen: als een heel klein spikkeltje op de zon. Heel anders dan de Venusovergang die we op aarde zagen (zie de foto helemaal bovenaan dit artikel). Afbeelding: NASA / JPL-Caltech.

Toch zijn onderzoekers opgetogen. “Wanneer Venus voor de zon langs beweegt, gaan we kijken of we chemische stoffen in de atmosfeer van de planeet kunnen vinden,” vertelt onderzoeker Nicholson. De onderzoekers doen dat door te kijken hoe de atmosfeer van Venus het zonlicht filtert. Dat zal geen groter verrassingen opleveren. “We weten al waar de atmosfeer van Venus van gemaakt is. Maar het geeft ons wel de kans om te achterhalen of we deze informatie uit een verre overgang van een planeet kunnen halen.” Als dat lukt, kunnen onderzoekers dit trucje wellicht ook toepassen wanneer andere planeten waar we nog niet zo veel van weten voor hun ster langs bewegen.

Bronmateriaal

"Saturn's Transit of Venus on Dec. 21, 2012" - NASA.gov
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Bum-Suk Yeom of Daejeon, South Korea (via NASA.gov).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd