Schoen past zich aan vrouwelijke cyclus aan

Een Japans bedrijf heeft een bijzonder technologisch snufje op de markt gebracht: een hardloopschoen die zich aanpast aan de hormonale cyclus van de vrouw. Volgens het bedrijf maakt de schoen de tred efficiënter en is deze beter voor de soepele pezen waardoor de Achilleshiel tijdens de menstruatie geen schade oploopt.

Het klinkt misschien allemaal wat raar, maar het ontwerp van de schoen is heus niet zo heel vergezocht. Het schoeisel is gebaseerd op Australisch onderzoek. “We hebben ons gericht op het effect van oestrogeen,” vertelt onderzoeker Simon Bartold. “Het belangrijkste vrouwelijke geslachtshormoon dat invloed heeft op het weefsel en de rekbaarheid ervan.” Zo maakt de stof het bijvoorbeeld mogelijk dat het bekken van de vrouw zich opent als ze een kind moet baren.

Oestrogeen zorgt ervoor dat de voetboog lager wordt. Hierdoor komen ook andere weefsels onder druk te staan en wordt de tred uit balans gebracht. De kans op een blessure aan de achilleshiel wordt daardoor groter. Gedurende de cyclus van de vrouw – deze duurt gemiddeld 28 dagen – varieert het oestrogeengehalte afhankelijk van het stadium sterk.

Het middelste deel van de schoen zorgt ervoor dat de druk op de achilleshiel afneemt. Het bovenste deel moet de zwakkere pezen compenseren. En een gelachtige inlegzool past zich aan aan de veranderingen die de voet gedurende de cyclus doormaakt. Daarnaast is het ontwerp smaller bij de hiel en is de demping anders. Dit heeft alles te maken met het grote verschil in gewicht tussen mannen en vrouwen. “Vele jaren zijn vrouwelijke atleten een beetje in de kou gezet, omdat schoeisel vooral voor mannen ontworpen en ontwikkeld werd,” vertelt Bartold. “En dat is opvallend want de laatste tijd zijn er meer vrouwelijke dan mannelijke hardlopers.”

Hardloper Rita Hunter heeft de schoen al uitgeprobeerd en is enthousiast. “Je kunt echt het verschil merken als het de tijd van de maand is. En de gelachtige inlegzool beweegt waardoor je meer ruimte hebt.” Hunters vriendje kijkt heel anders tegen de schoen aan. “Hij vindt het grappig, maar hij begrijpt het gewoon niet.”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd