Schokgolven van de zon maakten de aarde tot een laatbloeier

De planeten in ons zonnestelsel ontstonden niet allemaal tegelijkertijd, zo suggereert nieuw onderzoek. Schokgolven van de zon zorgden ervoor dat de planeten op verschillende momenten gevormd werden. En de aarde? Dat is één van de jongste planeten in het zonnestelsel.

Onderzoeker Tagir Abdylmyanov bracht de situatie kort na de geboorte van de zon in kaart. In die tijd stuurde de zon enkele krachtige schokgolven uit. Die schokgolven brachten het materiaal rondom de zon (gas en stukjes materie) in beroering. In de gaswolk ontstonden ringen waarin materie naar verloop van tijd samenklonterde en planeten vormde.

Uranus
De eerste zeer sterke schokgolven zouden geleid hebben tot de ringen die later het leven schonken aan Uranus, Neptunus en dwergplaneetje Pluto. Daarna volgden iets minder sterke schokgolven die ringen creëerden waar Jupiter, Saturnus en de asteroïdengordel uit ontstonden. Pas toen de zon veel kalmer was geworden, ontstonden de laatste planeten: Mercurius, Venus, Mars en de aarde.

WIST U DAT…

…onze zon onlangs op spectaculaire wijze gas wegslingerde?

Jonkie
Dat betekent dat de aarde één van de jongste planeten in ons zonnestelsel is. Hoeveel jonger de aarde in vergelijking met bijvoorbeeld Jupiter of Uranus is, is niet helemaal duidelijk. “De planeten ontstonden met intervallen en niet allemaal tegelijkertijd zoals altijd werd gedacht,” legt Abdylmyanov uit. “Het is moeilijk te zeggen hoeveel tijd er exact tussen deze groepen zat, maar de protoplanetaire ringen voor Uranus, Neptunus en Pluto zouden niet lang na de geboorte van de zon al zijn ontstaan. Drie miljoen jaar later zouden we de ring die bestemd was voor de totstandkoming van Saturnus zien. Een half miljoen jaar later zouden we zo’n ring voor Jupiter zien. De asteroïdengordel zou zich een miljoen jaar daarna hebben gevormd en nog eens een half miljoen jaar later zouden we de beginstadia van Mercurius, Venus, de aarde en Mars zien.”

Het onderzoek kan ons helpen om planeten nog voordat ze ontstaan op te sporen. Door te achterhalen hoe helder jonge sterren zijn kan ook de intensiteit van de schokgolven die deze sterren produceren, worden vastgesteld. En op basis daarvan kan weer worden voorspeld waar ringen van materie ontstaan en waar over miljoenen jaren dus planeten geboren worden.

Bronmateriaal

"Stellar shockwaves shaped our solar system" - Europlanet-eu.org
De afbeelding bovenaan dit artikel is gemaakt door ESO / L. Calçada.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd