Schorpioenengif: alternatief voor morfine?

Het gif van een schorpioen is giftig, maar kan mogelijk gebruikt worden als alternatief voor gevaarlijke en verslavende pijnstillers, zoals morfine. Dit beweert een onderzoeker van de Tel Aviv universiteit. Peptide toxins in het gif van schorpioenen heeft invloed op natriumkanalen in zenuw- en spiersystemen.

Professor Michael Gurevitz zegt dat de bestanddelen in het gif van een schorpioen miljoenen jaren zijn geëvolueerd en hierdoor zeer efficient zijn en weinig bijwerkingen hebben.

“Het lichaam van een zoogdier heeft negen verschillende natriumkanalen”, legt Gurevitz uit. “Eén subtype stuurt pijn naar onze hersenen. Wij proberen te begrijpen hoe bepaalde stoffen in het gif van een schorpioen invloed hebben op natriumkanalen en hoe sommige stoffen verschillende subtypes kunnen beïnvloeden. Als we daarachter komen, dan kunnen we zulke stoffen aanpassen en ze specifiek richten op bepaalde natriumkanalen.”

Het vinden van een nieuwe en effectieve pijnstiller lost één van de grootste problemen in de medische wereld op. Pijn is een belangrijke fysiologische reactie op gevaar, fysieke schade of een slechte gezondheid. Doktoren zouden graag extreme pijn verminderen, maar aspirine is daartoe niet in staat.

“Dit nieuwe type medicijn zou gebruikt kunnen worden tegen brandwonden, in het leger of na aardbevingen of natuurrampen”, legt Gurevitz uit. “Het medicijn is niet verslavend en werkt zonder bijwerken. Het laat geen sporen achter.”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd