Schotse kilt kan het sperma goed doen

kilt

Het verhaal gaat dat de Schotse kilt de kwaliteit van het sperma goed doet en dat dragers ervan vruchtbaarder zijn. Het zou alles te maken hebben met de temperatuur waarbij de kiltdrager zijn sperma produceert en opslaat. Maar klopt die legende ook? Nieuw onderzoek wijst erop dat de legende in ieder geval waar zou kunnen zijn.

“Het zijn al sinds heugenis punten van discussie en wilde speculatie,” zo schrijft dr. Erwin Kompanje op zijn website. “Wat draagt de Schotse man onder zijn kilt? En als hij daar niets onder draagt, is hij dan vruchtbaarder dan een man die geen kilt of een man die weliswaar een kilt draagt, maar daaronder een strakke onderbroek?” Voor Kompanje reden genoeg om zich eens in deze kwestie te verdiepen.

Analyse
Kompanje, verbonden aan het Erasmus MC in Rotterdam, analyseerde verschillende onderzoeken die in het verleden zijn uitgevoerd en waarin het verband tussen de temperatuur van het scrotum en de spermatogenese (het proces waarbij een soort stamcellen uitgroeien tot volwassen zaadcellen) en de vruchtbaarheid aan bod kwam.

WIST U DAT…

…steeds meer onderzoeken erop wijzen dat de spermakwaliteit van mannen achteruit gaat?

Eerdere onderzoeken
Uit eerdere onderzoeken onder zoogdieren is al gebleken dat het om spermatogenese mogelijk te maken, belangrijk is dat de temperatuur van het scrotum lager is dan de lichaamstemperatuur. Idealiter moet de temperatuur van het scrotum drie graden lager zijn dan de temperatuur van de rest van het lijf. Er zijn verschillende factoren die invloed kunnen hebben op de temperatuur van het scrotum, zo schrijft Kompanje in zijn paper dat in het Scottish Medical Journal verschijnt. Onder meer de positie van het lichaam, de lichaamsactiviteit en kleding beïnvloeden de temperatuur. Zo toonden onderzoekers eerder al aan dat het gedurende 80 dagen warm inpakken van het scrotum van een ram erin resulteerde dat alle zaadcellen verloren gingen en de ram als het ware door zijn eigen lichaamswarmte onvruchtbaar werd. En onderzoekers hebben ook aangetoond dat spermaparameters – waaronder het aantal zaadcellen, de beweeglijkheid van de zaadcellen, de vorm, etc. – afnamen wanneer mannen strak ondergoed droegen en toenamen wanneer het strakke ondergoed ingeruild werd voor een losser zittende onderbroek.

Conclusie
Op basis van al die eerdere studies denkt Kompanje wel een voorzichtige conclusie te kunnen trekken. Hard wetenschappelijk bewijs dat de kilt tot beter sperma en een betere vruchtbaarheid leidt, is er nog niet, maar het is wel zeer aannemelijk dat de kilt het sperma goed doet. “De beweeglijkheid en concentratie van sperma zijn nog altijd de beste voorspellers van vruchtbaarheid. Beide factoren lijken negatief beïnvloed te worden door een hogere temperatuur van het scrotum. We kunnen in ieder geval bevestigen dat kleding de temperatuur van het scrotum tot een abnormaal niveau laat stijgen en zo een negatief effect kan hebben op spermatogenese. Een normale luchtverversing rond het scrotum zou voor een fysiologisch normalere omgeving gepromoot moeten worden. Dus lijkt het plausibel dat mannen in ieder geval tijdens de periode waarin ze kinderen willen verwekken rokken zouden moeten dragen en broeken zouden moeten vermijden.”

Meer onderzoek is echter hard nodig, zo stelt Kompanje. Hij denkt dan aan het vergelijken van een groep mannen die gedurende een langere periode een kilt draagt met een groep die een broek draagt.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd