Scientias Magazine #1

COLUMN –  Brain Freeze

Door Tim Kraaijvanger

“Ik wil mijn hersenen bevriezen.”

“U gaat niet voor de extra’s?”

“Nee, stop me maar gewoon in een nieuw lichaam.”

“Geslacht maakt niet uit?

“Het liefst blijf ik man, maar als jullie alleen vrouwen hebben, dan is dat ook prima.”

“Dat wordt dan 10.000 dollar, meneer.”

“Kan ik met Visa betalen?”

“Natuurlijk!”

Zo gaat het eraan toe bij de kassa van KrioRus. Bij het Russische bedrijf kloppen klanten aan die na hun dood graag bewaard worden. Hersenen worden voor 10.000 dollar bevroren, het hele lichaam voor 30.000 dollar. Als de techniek het mogelijk maakt om klanten te wekken, dan worden de hersenen in een nieuw lichaam geplaatst.

Ik verbaas me niet over het feit dat het bedrijf zo makkelijk aan klanten komt. Cryonisme is voor veel mensen een manier om de dood te ontlopen, ook al lijkt de kans op resurrectie zeer klein.

Waar ik me wel over verbaas is de extreem lage prijs. Voor 10.000 dollar blijven de hersenen van een klant altijd opgeslagen in een metalen vat met vloeibare stikstof, zolang de ontwaaktechniek nog niet bestaat. Naast de hoge energiekosten, moet KrioRus nog meer betalen als de hersenen in een nieuw lichaam worden geplaatst. Hoeveel kost zo’n nieuw lichaam wel niet? Zijn een paar ‘ruggen’ voldoende?

Klanten van KrioRus moeten zich hier ernstig zorgen overmaken. Stelt u zich eens voor dat het in de toekomst inderdaad mogelijk is om bevroren lichamen te repareren, herstellen en te ontwaken. Dan zou het zonde zijn dat de lichamen van honderden of duizenden mensen worden gedumpt, omdat KrioRus niet genoeg geld heeft om de lichamen te ontwaken?

Aan de andere kant: mensen betalen tegenwoordig meer dan 10.000 euro voor een plukje haar van Napoleon. In de toekomst zijn dit soort freaks ook wel bereid om de kosten van de ontwakingsprocedure te betalen en een bevroren ‘oermens’ te adopteren. Die kan dan mooi mee naar theekransjes om historisch verhalen te vertellen over de Koude Oorlog, de val van de Berlijnse muur of over de val van de Twin Towers.

Ontwaken als circusaapje, slaaf of ouderwetse doerak? Nee, mij niet gezien. Wilt u wel een goedkope brain freeze? Eet een ijsje!

Geeft u graag uw mening? Schrijf dan een lezerscolumn en verschijn in het volgende Scientias Magazine. Stuur uw inzending (max. 200 woorden) naar info@scientias.nl!

WEER WAT WIJZER

Op Scientias.nl verschijnen dagelijks interessante nieuwtjes. Wie alles doorspit, leert genoeg nieuwe feitjes over de aarde. Wij zetten de meest indrukwekkende nieuwe feitjes van de afgelopen week op een rij!

Feit 1: de koolmees luistert naar het gezang van de buurman om zo de persoonlijkheid van de buur te achterhalen.

Feit 2: wie regelmatig een korte fietstocht maakt naar de supermarkt of het werk leeft gemiddeld een jaar langer.

Feit 3: dinosauriërs legden hun eieren nabij geisers. De warme stomige grond zorgden ervoor dat de eieren snel uitkwamen.

Feit 4: de prehistorische mens ging naar de film. Nou ja, zoiets… In plaats van naar bewegende beelden keek de oermens naar grotschilderingen.

Feit 5: Cleopatra overleed door een giftige cocktail, en niet door zich door een cobra te laten bijten.

BRAIN TRAINING

Hoeveel kosten deze boodschappen bij elkaar? Het antwoord staat helemaal onderaan in dit magazine.

NU & TOEN – Betere navigatie in de lucht

Tijdens de Eerste Wereldoorlog gebruikten piloten landkaarten om te navigeren. Dit was een nogal omslachtige manier om het luchtruim te verkennen, want piloten moesten de route exact kennen. Anders verdwaalden ze. Precies negentig jaar geleden, op 6 juli 1920, kwam er een eind aan deze vorm van vliegtuignavigatie. Voor het eerst gebruikten piloten AM-radio om te navigeren naar een marineschip op zee. Eindelijk konden piloten ergens naar toe vliegen, zonder de precieze route te kennen. Hoe het werkt? Heel simpel, de antenne van het vliegtuig controleert de sterkte van een signaal en werkt hierdoor als een soort kompas. Zo kunnen piloten gemakkelijk bijsturen.

BESTE ONDERDANEN, EUH, BURGERS

Uit een analyse van een inktvlek blijkt dat kolonist en aanstormend president Thomas Jefferson de onafhankelijkheidsverklaring van de Verenigde Staten van Amerika op het laatste moment herzag. Hij verving het woord voor kolonisten – onderdanen – door burgers. Lees het hele artikel >>

ANTWOORD – BRAIN TRAINING

Kwam u uit op een totale som van 6,66 euro? Gefeliciteerd! U kunt uitstekend hoofdrekenen!

^ FOTOMOMENT

HET GROTE HEELAL

Eindelijk heeft de Europese Planck-satelliet zijn eerste complete hemelkaart klaar. De kaart geeft inzicht in het universum. De heldere brede horizontale band is het centrum van de Melkweg, met daaromheen vele stervormingsgebieden. Kosmische achtergrondstraling veroorzaakt de vlekkerige achtergrond.

RE:QUESTION

WAAROM ORANJE?

Waarom kleurt Nederland oranje als er een wedstrijd wordt gespeeld van het Nederlands elftal?

Simpel, oranje is de kleur van het koningshuis. Zo is prins Willem-Alexander ‘prins van Oranje’. Ook zijn voorgangers zijn prinsen of prinsessen van oranje, zoals Willem van Oranje.

Maar waar komt die titel vandaan?

‘Prins van Oranje’ is een dynastieke titel. Het is verbonden aan het soevereine prinsdom Oranje in het zuiden van Frankrijk. Willem van Oranje kreeg de titel na het overlijden van René van Chalon (1544) en gaf het door aan zijn nageslacht. Sinds koning Willem I wordt de titel ‘Prins(es) van Oranje’ verleend aan de eerste Nederlandse prins of prinses in de lijn van opvolging.

WEETJE

ORANJE WORTEL

Dankzij Willem van Oranje eten we tegenwoordig oranje wortels. De oranje wortels werden in de zestiende eeuw gecultiveerd door nationalistische Nederlanders ter ere van Willem van Oranje. In de loop van de zeventiende eeuw waren de Nederlanders de grootste Europese producenten van wortels en zo veroverde de oranje wortel de wereld.

Was Willem van Oranje er niet geweest, dan aten we nu waarschijnlijk paarse wortels. Gek he?

NIEUWS

PIEPKLEINE MOLEN

Kleine nanomolens kunnen grote objecten van stroom voorzien. Dit ondervonden Amerikaanse wetenschappers. Zij plaatsten een nanomolen in een microdisk, die qua volume 4.000 keer groter is dan de nanomolen. Toch slaagde de piepkleine molen erin om de microdisk in de energiebehoefte te voldoen.

“De plasmonische motor heeft een breedte van slechts 100 nanometer”, zegt Xiang Zhang van de universiteit van California Berkeley. “Wanneer we gepolariseerd licht afvuren op de nanomolen, dan ontstaat er voldoende energie om de 4.000 keer grotere microdisk van siliciumdioxide aan te drijven.”

Bekijk een video van de bijzondere molen in werking >>

REACTIE VAN DE WEEK

ARABISCHE MELK

Moose over het importeren van kamelen en kamelenmelk:

“Dat schept ook werkgelegenheid om de weilanden van een stuk hoger prikkeldraad te voorzien. Zo’n kameel stapt er nu makkelijk overheen… ;-)

Nummer 1, jaargang 1 – 6 juli 2010 – Reageren? Mail dan naar: info@scientias.nl

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd