Screenen van vrouwen op eierstokkanker redt levens

eierstokkanker

Door vrouwen te screenen op eierstokkanker kunnen levens worden gered. De kans om aan eierstokkanker te sterven daalt hierdoor met 20%.

Dit blijkt uit een grootschalig onderzoek onder meer dan 200.000 Britse vrouwen. De resultaten van dit onderzoek zijn gisteren gepubliceerd in het wetenschappelijke vakblad The Lancet. Wetenschappers volgden 202.638 postmenopauzale vrouwen in de leeftijd van 50 tot 74 jaar gedurende een periode van veertien jaar.

Tijdens de jaarlijkse screening controleerden doktoren variaties in de waarden van de bloedproteïne CA125. CA125 is een tumormarker. De zogenoemde ROCA-test analyseert de verschillende waarden en hierdoor kan eierstokkanker in een vroeg stadium ontdekt worden. Dit is een controversiële conclusie, omdat CA125 op dit moment niet gebruikt wordt om ovariumkanker op te sporen, maar alleen ingezet wordt om de ontwikkeling van deze kanker te volgen.

Nu is er voor het eerst doorslaggevend bewijs dat een ROCA-test wel ingezet kan worden. “Screenen kan het aantal vrouwen dat sterft aan eierstokkanker verlagen met 15% tot 28%”, concludeert professor Ian Jacobs. “Deze methode kan jaarlijks duizenden (Britse, red.) vrouwen redden, wiens levens bedreigd worden door eierstokkanker.”

De cijfers van screening op eierstokkanker liggen in lijn met de resultaten van screening op borstkanker. Daarbij daalt de kans op sterfte aan borstkanker met 15% tot 25%. Recente schattingen komen overigens iets lager uit: 13% tot 17%.

Gevolgen voor screening in Nederland?
Wat voor gevolgen heeft dit voor de screening van eierstokkanker in Nederland? De Gezondheidsraad heeft nog niet gereageerd op vragen. Zodra antwoorden van een expert binnen zijn, wordt dit artikel uitgebreid.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd