Sigaretje van grootmoeder beïnvloedt volgende generaties

sigaret

Vrouwen die roken tijdens de zwangerschap kunnen zo ook een negatieve invloed hebben op de gezondheid van hun toekomstige kleinkinderen.

Dat suggereert een nieuw onderzoek. Voor dit onderzoek maakten wetenschappers gebruik van de gegevens van 44.853 Zweedse grootmoeders. Uit die gegevens bleek onder meer of de grootmoeders terwijl ze in verwachting waren van een dochter gerookt hadden. Ook werd er gekeken naar de kleinkinderen van deze vrouwen (in totaal zo’n 66.271) en dan met name of deze kleinkinderen medicijnen tegen astma gebruikten.

Resultaten
Uit het onderzoek blijkt dat een grootmoeder die rookte tijdens de zwangerschap de kans dat haar kleinkinderen astma kregen met 10 tot 22 procent deed stijgen. Van zo’n stijging was zelfs sprake wanneer de dochter van de grootmoeders (en dus de moeder van de kleinkinderen) niet had gerookt tijdens haar eigen zwangerschap.

Genen
“We ontdekten dat roken tijdens eerdere generaties invloed kan hebben op de kans op astma in latere generaties,” vat onderzoeker Caroline Lodge de resultaten samen. Hoe dat precies in zijn werk gaat, is nog onduidelijk. Uit eerder onderzoek is gebleken dat roken de activiteit van genen kan aantasten en mogelijk worden die veranderingen in de genactiviteit doorgegeven aan volgende generaties.

De onderzoekers hopen mede door dit onderzoek meer inzicht te krijgen in wat zij de astma-epidemie noemen. De afgelopen vijftig jaar is het aantal mensen met astma sterk toegenomen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd