Sightseeing in het zonnestelsel: wat mag u niet missen?

zonnestelsel

Stel: we geven u een sterrenschip en voldoende brandstof om het zonnestelsel te verkennen. Wat zijn dan de plekken die u absoluut gezien moet hebben? We helpen u op weg!

Jaarlijks trekken heel wat mensen er tijdens hun vakantie op uit om een bezoekje te brengen aan extreme natuurgebieden zoals Yellowstone Park of de Grand Canyon. Maar in ons zonnestelsel zijn nog wel extremere plekken te vinden die een bezoekje meer dan waard zijn.

Olympus Mons. Foto: NASA.
Olympus Mons. Foto: NASA.

De hoogste berg
Als ons zonnestelsel een VVV zou hebben, zouden de vriendelijke dames en heren achter de balie u zonder enige twijfel adviseren om eens naar Mars te gaan en daar een bezoek te brengen aan Olympus Mons. Het is – voor zover wij weten – de grootste berg in ons zonnestelsel. De Mount Everest valt er met zijn meer dan 8800 meter hoogte flink bij in het niet: Olympus Mons is maar liefst 25 kilometer hoog. De schildvulkaan heeft een diameter van 624 kilometer. Bent u een avonturier en zou u deze berg wel eens willen beklimmen? Dat is niet zo’n uitdaging als u wellicht zou denken. De hellingen van de vulkaan zijn namelijk helemaal niet zo steil. Het is dus meer een wandeling, dan een klim naar boven.

Valles Marineris
We blijven nog even op Mars, want de rode planeet heeft toeristen veel te bieden. Naast de hoogste berg, vindt u hier ook het grote broertje van de Grand Canyon: Valles Marineris. Het is een zeer indrukwekkend kloofsysteem met kloven van soms wel 200 kilometer breed en zeven kilometer diep. U kunt er ook ietsje langer rondkijken dan in de Grand Canyon: Valles Marineris is meer dan 4000 kilometer lang en daarmee bijna tien keer langer dan de Grand Canyon.

Valles marineris. Klik voor een vergroting. Afbeelding: © ESA / DLR / FU Berlin (G. Neukum).
Valles marineris. Klik voor een vergroting. Afbeelding: © ESA / DLR / FU Berlin (G. Neukum).

Voor op de foto
Wie na een reisje door het zonnestelsel met indrukwekkende foto’s thuis wil komen, moet ook echt even bij Saturnus langs. De ringen van de planeet staan garant voor de mooiste vakantiekiekjes. Datzelfde geldt natuurlijk voor de grote rode vlek in de atmosfeer van Jupiter. Deze is ongeveer 24-40.000 kilometer bij 12-14.000 kilometer groot. De vlek wordt veroorzaakt door een enorme storm die al 300 jaar op de planeet woedt. Kijk, dat zijn nog eens vakantieverhalen om mee thuis te komen!

De grote rode vlek op Jupiter. Foto: NASA.
De grote rode vlek op Jupiter. Foto: NASA.
Cultuur snuiven
Wie meer van het cultuur snuiven is, doet er goed aan een bezoekje te brengen aan het enige hemellichaam dat wij mensen – buiten de aarde om – bezocht hebben: de maan. Bezoek de plek waar mensen landden en hun (voet)sporen achterlieten en ga eens op de foto met de vlaggen die de Amerikanen hier plantten. Geloof het of niet, maar die staan – op eentje na – na veertig jaar nog steeds rechtovereind.

Van de hoogste klif duiken
Mag het ietsje extremer? Overweeg dan eens een bezoekje aan Miranda, een maan van Uranus. De maan zelf is al een bezienswaardigheid en wordt wel eens vergeleken met het monster van Frankenstein. De maan lijkt namelijk niet uit één stuk te bestaan, maar samengesteld te zijn uit verschillende stukken maan. Eenmaal op de maan geland (wel warm aankleden, het kan er bijna 200 graden vriezen) is er ook genoeg te zien. U vindt er bijvoorbeeld de hoogste klif van ons zonnestelsel: de Veronarots. De klif zou zo’n twintig kilometer diep zijn en is daarmee ongeveer tien keer dieper dan de Grand Canyon. Echte avonturiers zouden kunnen overwegen om van de klif af te springen: met de nodige bescherming zou u zo’n sprong gemakkelijk kunnen overleven. En onderweg heeft u tijd genoeg om van het uitzicht te genieten: het duurt zo’n tien minuten voor u op de grond landt. Dat komt niet alleen door de hoogte van de klif, maar ook door de beperkte zwaartekracht op de maan.

Links: Miranda. Rechts: de Veronarots. Foto's: NASA.
Links: Miranda. Rechts: de Veronarots. Foto’s: NASA.

Kanaal
Houdt u wel van wat natuurspektakel? Dan moet u beslist naar Venus. Hier zijn namelijk spectaculaire kanalen te bewonderen waar ooit rivieren van lava doorheen stroomden. Eén van de meest spectaculaire exemplaren is Baltis Vallis: een kanaal dat meer dan 7000 kilometer lang is en zo’n twee tot drie kilometer breed. Het is daarmee ietsje langer dan de Nijl en gaat vooralsnog de boeken in als het langste kanaal in ons zonnestelsel.

Baltis Vallis. Foto: NASA/Jet Propulsion Lab.
Baltis Vallis. Foto: NASA/Jet Propulsion Lab.

Ons zonnestelsel is prachtig en divers. Zo divers dat het onmogelijk is om al het moois op te sommen. Maar net als de folders bij het VVV geeft dit artikel ons globaal alvast een beeld van wat er allemaal te zien en te doen is. Heeft u nog meer tips? Plaats ze hieronder!

Bronmateriaal

"Vallis Marineris" - NASA.gov
"Olympus Mons" - NASA.gov
"Miranda" - NASA.gov
"Longest Channel in the Solar System" - NASA.gov
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Harman Smith and Laura Generosa / NASA.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd