Slaap versterkt herinneringen alleen als het moet

Uit recent onderzoek is gebleken dat slaap ervoor zorgt dat onze herinneringen versterkt worden. Maar een nieuwe studie plaatst daar een kanttekening bij. Ergens een nachtje over slapen, helpt. Maar alleen als het brein weet dat de op te slaan herinneringen ook echt belangrijk zijn, zo schrijven wetenschappers in het blad Journal of Neuroscience.

De wetenschappers verzamelden 1991 volwassenen en lieten ze een aantal taken uitvoeren waarbij het geheugen centraal stond. Zo moesten de proefpersonen bijvoorbeeld woordparen leren. De helft van de proefpersonen kreeg te horen dat ze negen uur later een toets zouden krijgen. De andere helft wist dat ze na diezelfde periode een heel andere taak zouden moeten vervullen. De helft van beide groepen ging daarna een dutje doen.

BENIEUWD…

…hoe lang een mens zonder slaap kan? Lees het hier!

Na negen uur was het moment van de waarheid aangebroken. Alle proefpersonen kregen een toets. De proefpersonen die dat aan hadden zien komen en een dutje hadden gedaan, konden zich twaalf procent meer woordparen herinneren dan de proefpersonen die ook een dutje deden, maar niet wisten dat er nog een toets zou volgen.

Proefpersonen die de toets niet aan zagen komen en geen dutje hadden gedaan, scoorden net zo slecht als de proefpersonen die de toets ook niet zagen aankomen, maar wel een dutje hadden gedaan. Slaap verbetert het geheugen dus niet zomaar. Alleen als we weten dat we informatie nog nodig zullen hebben, gaat ons brein er tijdens onze slaap mee aan de slag.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd