Slaapwandelen: het zit in de genen

Wetenschappers hebben een genetische code ontdekt die ervoor zorgt dat mensen slaapwandelen. Het gaat om een genetische afwijking in chromosoom 20. Zelfs één kopie van zo’n ‘kapot’ stukje DNA is voldoende om een slaapwandeling te veroorzaken, zo schrijven de onderzoekers. De wetenschappers hebben goede hoop dat een behandeling mogelijk is.

Zo’n tien procent van alle kinderen en één op de vijftig volwassenen doet het wel eens: slaapwandelen. Vaak blijft het bij een onschuldig ommetje door het huis, maar soms is het een serieus probleem. Zeker onder volwassenen. Want ze mogen dan in slaap zijn, ze zijn wel in staat tot relatief complexe handelingen zoals het zoeken van de autosleutels en het starten van de auto. Uit eerdere onderzoeken was al gebleken dat de aandoening waarschijnlijk erfelijk bepaald was en dat stress of vermoeidheid de kans op slaapwandelen vergroot.

WIST U DAT…

…slaap herinneringen versterkt? Maar alleen als dat echt nodig is!

DNA
Onderzoeker Christina Gurnett besloot er wat dieper in te duiken en haalde er een familie bij waarin slaapwandelen een groot probleem is. Negen van de 22 familieleden gingen tijdens hun slaap aan de wandel. De onderzoekers brachten het DNA van de familie in kaart en ontdekten dat het probleem te maken had met een genetische code in chromosoom 20. De code wordt van generatie op generatie doorgegeven. Mensen met het gen hebben vijftig procent kans dat hun kinderen het ook hebben, zo schrijven de onderzoekers in het blad Neurology.

Gen
De onderzoekers zijn er nog niet in geslaagd om het exacte gen te identificeren, maar vermoeden dat het gen adenosine deaminase er iets mee te maken heeft. Dit gen wordt in verband gebracht met de diepe slaap: een situatie waarin slaapwandelen voor kan komen.

“Het is aannemelijk dat verschillende genen betrokken zijn,” vertelt Gurnett. “We weten nog niet welke genen in dit deel van chromosoom 20 verantwoordelijk zijn. (…) Maar het ontdekken van deze genen kan helpen om de conditie vast te stellen en te behandelen.”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd