Slak ontdekt die zijn partner tijdens het paren in het hoofd steekt

parende zeeslakken

Wetenschappers hebben een zeeslak ontdekt die zijn partner tijdens het paren in het voorhoofd steekt. Vervolgens laat hij in het voorhoofd – dicht bij het centrale zenuwstelsel – eiwitten los. Onduidelijk is nog welke functie die eiwitten vervullen.

Wanneer de zeeslakken – die tot het geslacht Siphopteron behoren – paren, lijkt dat in eerste instantie nog niet zo heel afwijkend te verlopen. Het mannetje brengt zijn sperma in het geslachtsdeel van het vrouwtje. Maar daar blijft het niet bij: het mannetje steekt het vrouwtje namelijk tijdens het paren ook in het voorhoofd. Hij doet dat met een speciaal lichaamsdeel dat een beetje aan een penis doet denken.

Eiwitten
Zodra dat lichaamsdeel het voorhoofd van het vrouwtje binnen is gedrongen, gebruikt het mannetje dit lichaamsdeel om eiwitten in het hoofd van het vrouwtje – nabij haar centrale zenuwstelsel – af te zetten. Dat schrijven onderzoekers in het blad Proceedings of the National Academy of Sciences.

WIST U DAT…

…gestreste slakken vergeetachtig worden?

Functie
Maar waarom doet het mannetje dat? Onderzoekers weten het niet goed. Ze vermoeden dat de eiwitten invloed uitoefenen op de voortplanting van de twee zeeslakken. Mogelijk door het aantal eitjes dat het vrouwtje gaat leggen, te vergroten. Een andere mogelijkheid is dat de eiwitten ervoor zorgen dat het vrouwtje het sperma van het mannetje waar ze als laatste mee heeft gepaard, verkiest boven het sperma van mannetjes waar ze eerder mee paarde.

Het klinkt heel heftig: tijdens het paren in het voorhoofd gestoken worden. Toch hoeven we niet direct medelijden te hebben met de vrouwtjes: lang niet altijd vallen ze ten slachtoffer aan de mannetjes. De slakken in kwestie zijn namelijk tweeslachtig. Dus het vrouwtje dat de ene keer slachtoffer wordt van de bijzondere steekpartij, kan een volgende keer wel eens het mannetje zijn dat het vrouwtje toetakelt.

Bronmateriaal

"When Sex Goes to Their Heads – Sea Slugs Have A Two-Pronged Strategy" - Uni-tuebingen.de
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Johanna Werminghausen / University of Tübingen.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd