Slecht begin van de winter voor zee-ijs op de Noordpool

Satellietbeelden laten zien dat het zee-ijs aan het begin van deze winter veel trager groeit dan gebruikelijk.

Dat stelt de Europese ruimtevaartorganisatie op basis van beelden van de CryoSat-satelliet. Deze satelliet meet – heel gedetailleerd – de hoogtevariaties van het ijs. Hierdoor kunnen onderzoekers het volume van het ijs zeer nauwkeurig vaststellen. En voor een novembermaand valt het volume op dit moment vies tegen, aldus ESA. Gemiddeld krijgt de Noordpool er in november per dag 161 kubieke kilometer ijs bij. Maar dit jaar is dat zo’n 10 procent minder: ongeveer 139 kubieke kilometer per dag.

2011_16_november_arctic_sea-ice_thickness2011
Volgens ESA komt het zee-ijsvolume op dit moment overeen met het volume dat we in november 2011 zagen. Dat was een recordbrekend jaar: nog niet eerder werd er in november zo weinig zee-ijs gemeten als in 2011.

De seizoenen
Ook de Noordpool is natuurlijk aan de seizoenen onderhevig. Tijdens de zomer liggen de temperaturen op de pool hoger en neemt de omvang van het zee-ijs af. Aan het eind van de zomer – in september – kunnen we dan ook traditioneel de minimale omvang van het zee-ijs vaststellen. En in maart – het einde van de winter – kunnen we de maximale omvang van het zee-ijs meten. Afgelopen september stelden Amerikaanse onderzoekers dat de omvang van het zee-ijs op de Noordpool zo’n 4,1 miljoen vierkante kilometer was. Daarmee is 2016 geen recordbrekend jaar, maar het komt wel in de buurt. Slechts één keer was de omvang van het zee-ijs aan het einde van de zomer kleiner: in september 2011.

Normaliter neemt de omvang van het zee-ijs nadat het aan de eind van de zomer een minimum heeft bereikt, rap toe. Maar dit jaar gaat dat dus iets trager. Mogelijk komt dat doordat de eerste wintermaanden op de Noordpool warmer zijn geweest dan gebruikelijk.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd