Slecht nieuws doet veel meer met vrouwen dan met mannen

Dankzij nieuwe media stormt het slechte nieuws over oorlogen, ongelukken, moorden en ander leed op ons af. En vooral voor vrouwen is dat best lastig, zo blijkt uit nieuw onderzoek. Het slechte nieuws raakt ze namelijk – zeker in vergelijking met mannen – hard.

De onderzoekers verzamelden 60 proefpersonen en verdeelden ze in vier groepen. De groepen kregen echte nieuwsberichten te lezen. Twee groepen (een groep mannen en een groep vrouwen) kregen neutrale berichten (over de opening van een nieuw park, bijvoorbeeld) voorgeschoteld. De andere groepen (wederom een groep mannen en een groep vrouwen) kregen negatieve nieuwsberichten (bijvoorbeeld over ongelukken en moorden).

Stresshormonen
De onderzoekers wilden achterhalen wat de berichten met de proefpersonen deden. Daarom verzamelden ze van alle proefpersonen speeksel en keken hoeveel stresshormonen (cortisol) er in het speeksel zaten. “Wanneer ons lichaam een dreigende situatie waarneemt, beginnen onze lichamen stresshormonen te produceren die het brein binnenkomen en herinneringen van stressvolle of negatieve gebeurtenissen kunnen veranderen,” legt onderzoeker Sonia Lupien uit. “Daarom dachten we dat het lezen van negatieve nieuwsberichten een stressreactie bij de lezer op zou leveren.”

WIST U DAT…

Taak
Nadat de proefpersonen het nieuwsbericht hadden gelezen, kregen ze een aantal taken voorgeschoteld die stress met zich meebrachten. Dit experiment stelde de onderzoekers in staat om te achterhalen hoe mensen op stressvolle situaties reageerden. Daarna werd nog eens speeksel afgenomen, zodat de onderzoekers het effect van deze ervaring konden vaststellen. Na dit experiment konden de proefpersonen huiswaarts keren. De volgende dag belden de onderzoekers de proefpersonen op en vroegen naar de nieuwsberichten die zij een dag eerder hadden gelezen.

Resultaten
De resultaten van het onderzoek zijn heel opvallend, vindt onderzoeker Marie-France Marin. “Hoewel de nieuwsberichten op zichzelf niet tot meer stresshormonen leidden, zorgden ze er wel voor dat vrouwen sterker reageerden: het beïnvloedde hoe ze op latere stressvolle situaties reageerden.” De vrouwen die negatieve berichten lazen, hadden meer stresshormonen in het bloed nadat ze stressvolle taken hadden uitgevoerd dan de vrouwen die neutrale berichten hadden gelezen. “Bovendien waren de vrouwen in staat om zich meer details van de negatieve verhalen te herinneren. Het is interessant om op te merken dat we dit bij mannelijke proefpersonen niet hebben gezien.”

De onderzoekers denken wel te weten waarom vrouwen zo heftig reageren op dreigingen die ze niet direct raken. Het zou alles te maken hebben met het feit dat het voor vrouwen heel belangrijk is dat hun nageslacht overleeft en veilig is. Om dat te bewerkstelligen, zouden vrouwen meer met anderen meeleven en daardoor ook sterker reageren op indirecte dreigingen.

Bronmateriaal

"Negative News Stories Affect Women's Stress Levels but Not Men's" - University of Montreal (via Sciencedaily.com).
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door debaird™ (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd