Slim dopje proeft of melk zuur is en geeft een waarschuwing

melk

Houdbaarheidsdata worden in de toekomst overbodig. Slimme sensoren ruiken of proeven of we een bepaald product nog kunnen eten.

Wetenschappers van de universiteit van Californië in Berkeley hebben een slim dopje ontwikkeld voor melkpakken. Dit dopje is uitgerust met enkele sensoren en bevat een soort emmer. Wanneer een gebruiker één keer met het melkpak schudt, komt er melk in deze emmer vast te zitten. De sensoren merken wanneer het aantal bacteriën snel toeneemt en wanneer het dus niet meer verstandig is om de inhoud van het pak te drinken.

Het slimme dopje
Het slimme dopje
De onderzoekers voorspellen dat deze technologie heel goedkoop gaat worden. Iedere consument kan in de toekomst zelf sensoren 3D-printen en deze technieken gebruiken om de kwaliteit van voedsel in de gaten te houden. Mogelijk wordt zo verspilling voorkomen. Nu gooien we eten wel eens weg als de houdbaarheidsdatum is verstreken. We vertrouwen het dan immers niet meer. In de toekomst vertelt een sensor of het veilig is om een bepaald product te consumeren en kunnen wij consumenten de houdbaarheidsdatum negeren.

Maar daar houdt het niet op. “Straks wordt er een apparaat ontwikkeld, waarmee we producten op de markt of in de supermarkt kunnen scannen”, zegt wetenschapper Liwei Lin. Hij publiceerde een paper over dit onderwerp in het wetenschappelijke vakblad Microsystems & Nanoengineering. “We weten dan hoe vers een bepaalde groente is, voordat we dit product kopen.”

Daarnaast is het heel goed mogelijk dat we in de toekomst allerlei sensoren in ons lichaam plaatsen. De ene sensor houdt in de gaten of er geen tumoren ontwikkelen, terwijl de andere chip de bloeddruk monitort. Dit klinkt misschien als toekomstmuziek, maar het komt er echt aan!

Bronmateriaal

"3D-printed ‘smart cap’ uses electronics to sense spoiled food" - Universiteit van Californië in Berkeley

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd