Slimme bril ondertitelt de wereld om ons heen

U staat in de supermarkt en vraagt zich af hoeveel calorieën een ananas bevat. Of u bent aanwezig op een onbekend feest en wilt een gesprek aanknopen met de knorrige persoon naast u, maar wat is een goed gespreksonderwerp? Een slimme bril maakt het leven veel makkelijker. De glazen geven informatie over de omgeving weer in de vorm van een ondertiteling.

“De glazen herkennen mensen en sommige objecten en toont de informatie aan gebruikers”, zegt co-auteur Samuel Kaski. Stel, we zouden met zijn bril naar hem kijken, dan verschijnt als ondertiteling wellicht ‘directeur van het Helsinki Instuut voor Informatietechnologie’. “De informatie wordt aan de binnenkant van de glazen weergegeven.”

Een toekomstige versie van de bril moet automatisch data van internet halen, zodat de bril nog intelligenter wordt. Door te kijken naar de jas van de buurvrouw leert u waar zij dit kledingstuk heeft gekocht. Of de treintijden worden automatisch getoond wanneer de glazen een stationsgebouw spotten.

Heel vernieuwend is het overigens niet. Augmented Reality (oftewel ‘toegevoegde realiteit’)komt al steeds meer voor in smartphones. Zo is de Nederlandse applicatie Layar zeer populair. Dit programma combineert diverse functies – zoals GPS, kompas en camera – en laat virtueel zien waar een pinautomaat in de buurt is of waar de meest dichtstbijzijnde supermarkt is. Een bril is overigens veel praktischer dan een telefoon, omdat die immers op uw hoofd zit. Wist u dat wetenschappers zelfs beton kunnen laten verdwijnen dankzij toegevoegde realiteit?

Hieronder een voorbeeld van Augmented Reality op een Android-telefoon van Motorola.

Kaski verwacht dat de slimme bril over vijf tot tien jaar in de winkel ligt. Wij zijn benieuwd of deze bril van de toekomst een succes wordt. Gaat u deze accessoire ooit aanschaffen?

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd