Slimme mensen diëten niet

Stel je wilt een paar kilo kwijt. Waar begin je dan? Misschien wandel je naar de lokale boekhandel en koop je er één van de vele dieetboeken. Gewapend met dat boek moet het toch lukken? Trouw houd je je aan alles wat de auteur je voorschrijft en warempel: langzaam maar zeker begin je af te vallen. Vanzelf gaat het zeker niet: welk dieetboek je ook pakt, het vraagt om flinke offers. Je moet je calorieën tellen, koolhydraten mijden, alleen maar oervoedsel eten (het paleodieet) en ga zo maar door. Het resultaat: na een tijdje zitten die met veel moeite afgestoten kilo’s er toch weer aan (hallo, jojo-effect!). Het is goed te verklaren en je kunt er eigenlijk niets aan doen: op een gegeven moment is je wilskracht op en geef je je toch maar weer over aan wat lekker, maar ongezond is.

Is het dan echt onmogelijk om definitief een aantal kilo’s kwijt te raken? Absoluut niet. Je moet alleen niet gaan diëten, zo betoogt professor doctor Charlotte Markey in haar nieuwe boek ‘Slimme mensen diëten niet‘. Ze wijst erop dat veel diëtadviezen niet door de wetenschap onderschreven worden en onderzoek erop wijst dat diëten alleen maar leidt tot gewichtstoename.

slimMaar als diëten niet werkt. Hoe komen we dan van die overtollige kilo’s af? In haar boek komt Markey met een nieuwe manier om af te vallen. “Ik schrijf je niet precies voor wat, wanneer en hoeveel je moet eten,” zo schrijft ze. “Het is niet al te streng en het zal ook niet razendsnel werken. Maar wat wél zeker is, is dat het werkt. Alle informatie wordt gesteund door de psychologie, het gezond verstand of de wetenschappelijke inzichten – in de meeste gevallen alle drie.”

Markey stelt – op basis van onderzoek van onder meer voedingsdeskundigen en psychologen – dat afvallen niet alleen draait om wat je eet, maar ook om hoe en waarom je eet. Gezond en blijvend gewicht verliezen begint in je hoofd: je kunt je brein trainen om gezondere keuzes te maken. Dat kost tijd, maar daar staat wel tegenover dat je niet alles wat je lekker vindt links te hoeven laten liggen en deze aanpak niet sterk leunt op je doorzettingsvermogen en dus een grotere kans van slagen heeft dan bestaande diëten (het jojo-effect maakt geen schijn van kans).

Waar veel diëten gericht zijn op snel resultaat en doorgaans een beperkte looptijd hebben, is de methode van Markey erop gericht veranderingen aan te brengen in je gewoonten waarvan je weet dat je ze gemakkelijk langdurig vol kunt houden. Het resultaat is dat je langzaam, maar zeker afvalt en die kilo’s ook niet meer terugkeren. Maar het boek kijkt niet alleen naar eetgewoonten, het heeft ook oog voor onder meer je lichaamsbeeld (dat van invloed kan zijn op je pogingen om gezonder te gaan leven) en beweging.

We zijn gewend dat een gezond gewicht en lichaam om grote offers vraagt. Maar Markey veegt die aanname van tafel. Kunnen al die dieetboeken dan bij het oud papier? Als je werkelijk droomt van een blijvend gezond gewicht wel, stelt Markey: “Verstandige mensen gaan niet op dieet! Prent in je hoofd dat je gezondheid een langetermijnproject is!”

Bronmateriaal

-

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd