Slimme pil richt zich rechtstreeks op dikke darm

Wetenschappers hebben een pil ontwikkeld die medicijnen heel gericht in de dikke darm afgeeft. Een doorbraak.

Het is heel erg lastig voor medicijnen om in de dikke darm terecht te komen. De werkzame stofjes komen al in de maag vrij en worden in de dunne darm doorgegeven aan het bloed. De dikke darm bereiken ze zo nooit.

Coating
Wetenschappers hebben daar reeds iets op bedacht. Ze gaven tabletten een soort coating mee. Hierdoor vallen de pilletjes pas uit elkaar als ze bijna in de dikke darm zijn.

Eén keer
Maar die methode werkt nog niet zo heel goed. Wetenschapper Reinout Schellekens verdiepte zich erin en komt met een effectievere oplossing. Hij voegde een stofje aan de coating toe waardoor deze niet geleidelijk, maar in één keer openbarst. Dit gebeurt wanneer de pil ergens terechtkomt waar de zuurgraad relatief laag is: dus niet in de maag, maar bijvoorbeeld in de dikke darm. De medicijnen worden dan in één keer afgegeven. “Bestaande pillen hebben het risico helemáál niet op te lossen,” legt Schellekens uit. “Onze techniek is betrouwbaarder; de kans dat onze pil níet oplost is verwaarloosbaar klein.”

Overgewicht
De methode kan tal van ziektes aanpakken. Bijvoorbeeld de ziekte van Crohn, kanker en suikerziekte. Maar ook overgewicht kan worden aangepakt. Door een kleine hoeveelheid vet in de dunne darm los te laten, geven de darmen een seintje dat ze hun handen vol hebben aan de verwerking daarvan. Het hongergevoel verdwijnt zo.

Schellekens promoveert volgende week op zijn onderzoek aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Bronmateriaal

"Slimme pil biedt hoop in strijd tegen darmziekten en overgewicht" - RUG.nl
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door e-Magine Art (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd