Smeltend zee-ijs voor zeker 70 procent onze schuld

Het zee-ijs smelt. Maar wiens schuld is dat nu eigenlijk? Zijn natuurlijke variaties in klimaat de boosdoener? Of wij met onze broeikasgassen? Allebei, zo blijkt uit een nieuwe studie. Maar de mens blijft de hoofdschuldige.

Er wordt volop onderzoek gedaan naar de gevolgen van smeltend zee-ijs: nieuwe vaarroutes, diersoorten die het moeilijk hebben, de mogelijkheid om hier naar gas en olie te boren, enzovoort. Maar hoe zit het met de oorzaken?

Oorzaak
In dat vraagstuk beten wetenschappers van de universiteit van Reading en JAMSTEC (Japan Agency for Marine Earth Science & Technology) zich vast. De onderzoekers gebruikten voor hun studie gegevens die door satellieten waren verzameld. Een supercomputer verwerkte deze gegevens in simulaties waar weer uit moest blijken wat of wie het smeltende zee-ijs veroorzaakte. Uit het onderzoek blijkt dat de mens voor het grootste deel verantwoordelijk is voor smeltend zee-ijs. De door ons uitgestoten broeikasgassen zijn voor 70 tot 95 procent de oorzaak van het smeltende ijs. Dat concluderen de onderzoekers in het blad Environmental Research Letters.

WIST U DAT…

…zich onder het Antarctisch ijs een 1,5 kilometer diepe vallei bevindt?

Natuurlijke variaties
De natuurlijke variaties in winden boven de Noordpool (de Arctische Oscillatie) kan ervoor zorgen dat het ijs op sommige plaatsen dun wordt en op andere plaatsen ophoopt. Opvallend genoeg hadden deze winden en de variaties erin echter weinig invloed op het smelten van het zee-ijs. De Atlantische Multidecadale Oscillatie (schommeling in de zeewatertemperatuur in het noorden van de Atlantische Oceaan) had wel invloed op het smeltende zee-ijs, maar dus lang niet zo’n grote impact als wij mensen hebben.

Belangrijk
“Het debat over in hoeverre het smeltende zee-ijs op de noordpool kan worden toegeschreven aan mensen en in hoeverre het kan worden toegeschreven aan natuurlijke variaties in het klimaat, is heel belangrijk,” vindt onderzoeker Jonny Day. “Studies zoals de onze helpen verklaren hoe mensen en natuurlijke variaties zee-ijs beïnvloeden en helpen ons om meer accurate voorspellingen te ontwikkelen.”

Het zee-ijs op de noordpool smelt sinds een aantal decennia hard. In september bedekt het zee-ijs een gebied dat zeker één derde kleiner is dan het gebied dat zee-ijs in de jaren ’70 bedekte.

Bronmateriaal

"Melting Arctic sea ice: how much is down to us?" - Reading.ac.uk
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Gerard Van der Leun (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd