Snel! Lieg nu u het nog kan!

Hoe jonger u bent, hoe meer moeite u heeft met liegen. Ook ouderen kunnen daar meer moeite mee krijgen. Het is één van de hypotheses die het team van dr. Bruno Verschuere van de UvA heeft getest. Evelyne Debey werkte samen met hem aan het onderzoek in onderzoekscentrum Nemo, en vertelt erover aan Scientias.nl.

“We lieten mensen in allerlei leeftijdsklassen een korte test doen,” legt Debey uit. “Ze moesten simpele ja/nee-vragen beantwoorden, maar bij bepaalde vragen liegen, en bij andere de waarheid vertellen. Dat waren vragen zoals: ‘Kunnen varkens vliegen?’. In totaal hebben we van 1005 proefpersonen de responstijd en het aantal fouten gemeten.” De onderzoeksresultaten worden op dit moment nog geanalyseerd door Debey en haar team.

Cognitief
Het is niet de eerste keer dat er onderzoek wordt gedaan naar hoe makkelijk het is om leugens te verkondigen. “Maar die methodes waren altijd gericht op de de emotionele kant van het liegen. Wij kijken nu puur naar de cognitieve kant van het liegen: Wat gebeurt er in het brein?”

Wist u dat…

… liegen makkelijker wordt als u maar genoeg oefent?

Onderdrukking
Debey vermoedt dat jonge mensen meer moeite hebben met liegen dan wat ouderen. “We bekijken liegen nu namelijk eens van de cognitieve kant. We denken dat liegen te maken heeft met het onderdrukken van de neiging om direct de waarheid te vertellen. Die onderdrukking wordt geregeld door de zogenaamde prefrontale cortex. Die is bij kleine kinderen een stuk kleiner en onontwikkelder dan bij (jong)volwassenen. Dat zou betekenen dat kinderen een stuk meer moeite hebben liegen, omdat zij de impuls om de waarheid te vertellen moeilijker kunnen onderdrukken.”

Alcohol
Volgende week staat het onderzoeksteam van Bruno Verschuere op het Discovery Festival in Amsterdam en Rotterdam Daar laten zij een vervolgonderzoek zien. Ze gaan kijken wat het effect van alcohol is op het liegen. Debey: “Alcohol zorgt ervoor dat je impulsiever wordt. Je zult dus sneller direct de waarheid spreken. Het is dan moeilijker de impuls om te liegen te onderdrukken.” Gelukkig wordt er op het Festival al alcohol geschonken, zodat het researchteam geen mensen opzettelijk dronken hoeft te voeren. “We doen wel alcoholmetingen om te kijken hoe veel mensen gedronken hebben. Maar het drinken mogen ze lekker zelf doen!”

Meer weten over het onderzoek van Debey en Verschuere? Ga naar Discovery Festival! Het festival vindt dit jaar plaats in drie steden: Eindhoven, Amsterdam en Rotterdam en Scientias.nl mag kaartjes weggeven! Kans maken? Mail uw naam en adres naar prijsvraag@scientias.nl. Vergeet er niet bij te vermelden in welke stad u het Discovery Festival graag mee zou willen maken.

Bronmateriaal

De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Walt Disney (cc via Wikimedia Commons).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd