Snelle bejaarde leeft langer

Oudere mensen die snel lopen, leven over het algemeen langer dan ouderen bij wie de vaart er een eind uit is. Dat wil niet zeggen dat langzame lopers gedoemd zijn om jong te sterven of dat haasten ervoor zorgt dat u langer leeft. Nee: het lichaam kiest een loopsnelheid die het beste bij de gezondheid past. Snelle lopers zijn dus simpelweg gezonder, zo concluderen wetenschappers.

De bloeddruk en het cholesterolniveau: het zijn allemaal factoren die iets vertellen over de gezondheid. Maar de loopsnelheid moet daaraan worden toegevoegd, zo concludeert wetenschapper Stephanie Studenski. “Het lichaam selecteert een loopsnelheid die het beste voor je is en die keuze is gebaseerd op de gezondheid van alle systemen in het lichaam.”

Experiment
De onderzoekers verzamelden de gegevens van 35.000 mensen. Alle proefpersonen waren ouder dan 65. Gedurende enkele jaren werd de loopsnelheid van deze mensen vastgelegd. Ook werd gekeken hoe het met de gezondheid van deze mensen was.

WIST U DAT…

Voorspellen
Een oudere enkele meters zien lopen, hielp de wetenschappers te voorspellen of deze oudere tien jaar later nog in leven zou zijn. Uit de resultaten blijkt zelfs dat loopsnelheid een betere indicatie van de gezondheid geeft dan bijvoorbeeld een bloeddrukmeting, gewicht en andere factoren zoals roken, hartziektes en diabetes.

Formule
De onderzoekers hebben op basis van hun studie een formule ontwikkeld die de levensverwachting van mensen op basis van diens leeftijd, geslacht en loopsnelheid voorspelt. Uit de formule blijkt dat mensen die normaal 3,5 kilometer per uur lopen een levensverwachting hebben die bij hun leeftijd past. Maar voor elke 0,1 meter die ze per seconde harder liepen, daalde de kans om in de komende tien jaar te sterven met twaalf procent.

Voorbeeld
Een zeventigjarige kan op basis van diens geslacht en leeftijd verwachten dat hij nog tussen de zeven en 23 jaar leeft. Een zeventigjarige vrouw kan normaal gesproken nog tien tot dertig jaar mee. Hoe sneller deze mensen liepen, hoe groter de kans dat ze in plaats van respectievelijk nog zeven en tien jaar, 23 en dertig jaar leven.

WIST U DAT…

Uitzondering
Dat de loopsnelheid zo’n goede indicatie geeft van de gezondheid heeft waarschijnlijk te maken met de vele organen die bij het wandelen betrokken zijn. Onder meer het hart, de longen, bloed, de hersenen, spieren, gewrichten en botten moeten in actie komen als we ons voortbewegen. De onderzoekers waarschuwen wel dat er natuurlijk altijd uitzonderingen zijn die de regel bevestigen. Dat betekent dat er altijd mensen zullen zijn die langzaam lopen en toch lang leven en omgekeerd.

De onderzoeksresultaten kunnen huisartsen helpen om een beter beeld te krijgen van de gezondheid van een oudere patiënt door alleen maar te kijken hoe deze binnen wandelt.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd