Snelle radioflits laat maar liefst elf keer van zich horen

Voor het eerst hebben onderzoekers een zogeheten ‘snelle radioflits’ van een bron buiten ons sterrenstelsel ontdekt die niet één, maar maar liefst elf keer acte de présence heeft gegeven.

Dat schrijven wetenschappers in het blad Nature. Snelle radioflitsen zijn al zeker tien jaar lang een mysterie voor sterrenkundigen. Grote vraag blijft namelijk: hoe ontstaan ze? Het handjevol eerder ontdekte snelle radioflitsen leek steeds afkomstig van een eenmalige gebeurtenis. De meeste theorieën omtrent het ontstaan van de snelle radioflitsen gaan er dan ook vanuit dat de flitsen ontstaan tijdens een zeer heftige gebeurtenis waarbij de bron van de flits vernietigd wordt. Bij zo’n bron moet je dan bijvoorbeeld denken aan een ster die als supernova ontploft of een neutronenster die in een zwart gat kukelt.

Elf keer
Maar nu hebben onderzoekers dus een snelle radioflits ontdekt die niet één keer, maar herhaaldelijk opduikt. Sinds de ontdekking van deze snelle radioflits in 2012 heeft deze nog eens tien keer van zich laten horen.

Twee soorten?
De ontdekking lijkt haaks te staan op een onderzoek dat vorige week in Nature verscheen. Dat onderzoek stelt dat snelle radioflitsen afkomstig zijn van gewelddadige gebeurtenissen in het heelal – bijvoorbeeld gammaflitsen – die zichzelf niet herhalen. Maar het is nog absoluut nog te vroeg om dat onderzoek van vorige week van tafel te vegen. “Het is mogelijk dat er ten minste twee soorten snelle radioflitsen bestaan,” stelt onderzoeker Jason Hessels. “In dat geval is de tegenstrijdigheid tussen de twee onderzoeksresultaten opgelost.”

Hessels en zijn collega’s hopen in de toekomst meer te kunnen zeggen over hoe deze radioflits die herhaaldelijk van zich heeft laten horen tot stand komt. “Zodra we weten wat de locatie is van onze snelle radioflits, kunnen we de waarnemingen vergelijken met die van optische en röntgentelescopen. Het zou een volgende grote doorbraak zijn als we op die plek een sterrenstelsel ontdekken, zodat we de eigenschappen van de bron kunnen begrijpen.”

Bronmateriaal

Persbericht: Mysterieuze snelle radioflits duikt steeds weer op (NOVA).
De afbeelding bovenaan dit artikel is gemaakt door Danielle Futselaar en laat de Arecibo-telescoop zien die deze mysterieuze radioflits heeft ontdekt.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd