Snelste auto ter wereld start voor het eerst zijn straalmotor

En dat ging van een leien dakje!

“Een enorme mijlpaal”. Zo noemt het team achter de supersonische auto Bloodhound het moment waarop de straalmotor in de auto loopt als een zonnetje. En dat is niets overdreven. Je moet namelijk bedenken dat deze straalmotor oorspronkelijk thuishoort in een gevechtsvliegtuig (Eurofighter Typhoon) en niemand wist of deze ook in een auto zou doen wat ‘ie moet doen. En dat doet ‘ie, zo bewijs het filmpje hieronder.

Geslaagd!
Het was voor het eerst dat de straalmotor in de Bloodhound werd opgestart. “Het integreren van een Eurofighter Typhoon straalmotor in een auto is een enorme uitdaging, maar we zijn erin geslaagd!” stelt Stuart Edmondson, namens het technische team achter de Bloodhound.

Trillen
Tijdens de test nam bestuurder Andy Green plaats in de cockpit van de supersonische auto en dwong de straalmotor met zijn rechtervoet tot het uiterste (om te voorkomen dat de auto daadwerkelijk het hazenpad zou kiezen, was deze met supersterke kabels vastgelegd). Een analyse van de test wijst uit dat de straalmotor de verwachte stuwkracht leverde. “Je kunt de kracht van de motor lijfelijk ondervinden, doordat je lichaam gaat trillen,” stelt Edmondson.

Na deze succesvolle test komt de volgende mijlpaal al in zicht. Eind deze maand zal de supersonische auto voor het eerst een rondje gaan rijden. De auto zal het tijdens die testrit rustig aan doen: de maximale snelheid zal niet boven de 320 kilometer per uur uitkomen. Het is de opmaat naar de recordpoging die in een later stadium (mogelijk 2019) plaats moet vinden en waarbij de auto 1287,5 kilometer per uur(!) gaat rijden. Tijdens die recordpoging wordt naast de nu geteste straalmotor ook een raketmotor ingezet. Dankzij de twee motoren zou de auto in 55 seconden van 0 naar 1600 kilometer per uur moeten kunnen versnellen.

Bronmateriaal

Bloodhound SSC

Afbeelding bovenaan dit artikel: Bloodhound SSC / Flock / Siemens.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd