‘Sociaal’ diertje pikt uw eten wanneer u niet kijkt

lemur a

Als een lemuur in een grote groep leeft, is hij sociaal en sociaal intelligent. Wel steelt hij dan eerder achter iemands rug om, in plaats van voor zijn neus. Sociale intelligentie maakt stiekem.

Onderzoekers van de Duke University filmden hoe ringstaart maki’s (Lemur catta) zich lieten verleiden om stiekem eten te pikken. De onderzoekers werkten met zes verschillende soorten lemuren en testten zestig dieren voor het onderzoek dat in PLoS ONE staat. Ze wilden weten of lemuren eten pikken van een mens die niet kijkt.

Testen
Bij de eerste test zaten twee onderzoekers aan tafel; de één met het gezicht richting de lemuur, de ander met het gezicht richting het raam. Bij de tweede test zag de lemuur de twee mannen van de zijkant; de ene met het gezicht richting de tafel, de andere met het gezicht richting de muur. Bij de derde test (C) keken beide personen richting de tafel en het diertje maar was bij de één de mond en bij de ander de ogen afgeplakt.

Foto: MacLean EL, Sandel AA, Bray J, Oldenkamp RE, Reddy RB, et al. (2013) Group Size Predicts Social but Not Nonsocial Cognition in Lemurs. PLoS ONE 8(6): e66359. doi:10.1371/journal.pone.0066359
Foto: MacLean EL, Sandel AA, Bray J, Oldenkamp RE, Reddy RB, et al. (2013) Group Size Predicts Social but Not Nonsocial Cognition in Lemurs. PLoS ONE 8(6): e66359. doi:10.1371/journal.pone.0066359

De lemuur kwam bij alle testen de kamer binnen, sprong op tafel en koos van wie hij het eten zou pikken om op te eten. “De lemuren die in een grote sociale groep leven, zoals de ringstaart maki, waren gevoeliger voor sociale signalen dat een persoon zou kijken dan de lemuren die in kleine groepen leven,” zegt Evan MacLean, één van de onderzoekers. De lemuren zoals de mangoest maki (Eulemur mongoz) die in kleine groepen leven, waren minder gevoelig voor waar de mens heen keek. Er waren maar een paar lemuren die begrepen wat de blinddoek deed: het zicht afhandig maken.

Klein brein
De onderzoekers stellen dat de dieren die in grotere groepen leven, sociaal intelligenter zijn. “Leven in grote sociale netwerken dreef de evolutie van complexe sociale cognitie bij primaten, waaronder ook de mens,” zegt MacLean. Normaal kijken wetenschappers om intelligentie vast te stellen voornamelijk naar de grootte van het brein. “Gedragsexperimenten zijn toch ook cruciaal voor aannames,” zegt de onderzoeker. Zo bleek uit dit onderzoek dat sommige soorten lemuren sociaal intelligenter waren dan in eerste instantie door de grootte van hun brein verwacht werd.

Bronmateriaal

"Social Animals Have More Social Smarts" – Duke University.
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door MacLean et al.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd