Sociaal gen binnen 20 seconden herkend

Mensen kunnen tijdens een ontmoeting met een vreemde binnen 20 seconden vaststellen of hij een bepaald sociaal gen heeft.

Het draait allemaal om het oxytocine receptor gen. Dit gen kent twee varianten: G en A. Mensen die twee kopieën van G hebben, hebben een kleinere kans op autisme dan mensen met één G en één A of twee A’s. Ook zijn deze mensen empathischer en socialer.

Genen
Wetenschappers kunnen natuurlijk achterhalen welke genen iemand heeft. Maar kunnen wij dat ook wanneer we een vreemde op straat tegenkomen? De onderzoekers namen de proef op de som. Ze filmden 23 stellen. De stellen gingen voor de camera met elkaar in gesprek: één van de partners vertelde de ander over een situatie waarin hij persoonlijk geleden had.

WIST U DAT?

…de Aziatische olifant een echte sociale netwerker is?

Alleen kijken
De onderzoekers lieten de filmpjes vervolgens zien aan mensen die de gefilmde koppels niet kenden. De proefpersonen moesten aangeven hoe sociaal de luisteraar was. En dat zonder dat ze het gesprek konden horen: ze moesten alleen kijken en onder meer vaststellen of de luisteraar zorgzaam of empathisch was.

Oordeel
De proefpersonen keken twintig seconden naar de filmpjes en velden hun oordeel. Mensen met de GG-variant werden als veel socialer bestempeld dan mensen met de AG of AA-variant. Zo waren in de top tien meest vertrouwde mensen zes mensen met GG terug te vinden. In de top tien met minst vertrouwde mensen zaten er negen met minimaal één A in de genvariant.

Eerste indruk
“Onze resultaten suggereren dat zelfs een kleine genetische variatie een voelbare invloed heeft op het gedrag van mensen en dat deze verschillen in gedrag snel door anderen worden opgemerkt,” concludeert onderzoeker Aleksandr Kogan. Het bewijst tevens dat een eerste indruk ons heel veel kan vertellen over mensen.

Het volledige onderzoek is terug te vinden in het blad Proceedings of the National Academy of Sciences.

Bronmateriaal

"Social gene spotted in 20 seconds, say researchers" - BBC.co.uk
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door nicoletta antonini (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd