Sociale media veranderen wellicht ons brein

Die voorzichtige conclusie trekken wetenschappers na een onderzoek onder 125 Engelse studenten.

Volgens de wetenschappers wijst hun studie erop dat sociale media (denk bijvoorbeeld aan Facebook) het brein van mensen veranderen en ook het sociale leven van mensen wijzigen. Dat meldt het blad Proceedings of the Royal Society B.

Onderzoek
De onderzoekers bestudeerden de hersenen van 125 studenten. Ook werd naar de sociale netwerken van de studenten gekeken. Hoeveel vrienden hadden zij op Facebook? Hoeveel vrienden staan er in hun telefoonboek? En hoeveel vrienden nodigen zij uit op feestjes?

WIST U DAT?

Verband
Er bleek een sterk verband te zijn tussen het aantal vrienden op Facebook en de hoeveelheid grijze stof in bepaalde delen van het brein. Dat gold bijvoorbeeld voor de amygdala. Dit deel van het brein is onder meer betrokken bij het geheugen en emoties.

Grijze stof
Ook de grijze stof in een deel van de Sulcus temporalis superior bleek samen te hangen met sociale netwerken. Dit deel is nauw betrokken bij de perceptie van zaken. Dat verband was er ook bij delen van de hersenen die ons helpen om sociale aanwijzingen te verwerken, te navigeren en zaken te onthouden.

Hoewel het verband onomstotelijk bewezen lijkt, is nog niet bewezen dat internet ons brein ook echt verandert. Het kan namelijk ook zo zijn dat mensen met meer grijze stof gemakkelijker (online) vrienden maken. Volgens de wetenschappers is dit onderzoek een goed begin om dat verband nu nader uit te diepen.

Bronmateriaal

"Internet 'may be changing brains'" - BBC.co.uk
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door GOIABA - Johannes Fuchs (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd