SpaceX’s Dragon-capsule met succes gelanceerd

Zojuist heeft SpaceX met succes de Dragon-capsule gelanceerd. De capsule is nu onderweg naar het ISS. Een mijlpaal: nog nooit bezocht een commercieel ruimtevaartuig het ruimtestation.

Het was een spannende ochtend. Voor wie niet in staat was om het allemaal op de voet te volgen, maar wel graag wil weten hoe deze spannende ochtend er uitzag: blader eens door onze liveblog heen.

Spannend
Nadat de vlucht van de Dragon herhaaldelijk was uitgesteld, was het om 9.44 uur (Nederlandse tijd) dan eindelijk zover: de Dragon werd daadwerkelijk gelanceerd. Een spannend moment, zo benadrukten medewerkers van SpaceX tijdens de live-uitzending rondom de lancering. “We benadrukken dat het een testvlucht is. Maar als we er geen vertrouwen in hadden, zouden we niet testen.”

Betekenis

Wat betekent de missie voor de ruimtevaart? Lees er hier alles over. Of lees hier wat onze columniste Eva Mulderberg daar gisteren over te zeggen had!

Voorzichtig succes
De Dragon-capsule werd vanaf Cape Canaveral gelanceerd. De lancering verliep helemaal volgens plan en binnen een klein kwartiertje bevond de ruimtecapsule zich in een baan rondom de aarde. Op dat moment was het nog even spannend of de Dragon erin zou slagen om zijn zonnepanelen uit te klappen. Maar ook dat lukte. En toen kon er dan eindelijk geapplaudisseerd worden. Voor nu mag de missie voorzichtig een succes genoemd worden. Van een echt succes is echter pas sprake als Dragon na een succesvolle koppeling aan het ISS ook weer heelhuids op aarde terugkeert.

De capsule is nu onderweg naar het ISS en komt daar naar verwachting vrijdag aan. Met hulp van André Kuipers wordt deze vervolgens met een robotarm naar het ISS gehaald en vastgekoppeld. De astronauten kunnen de voorraden dan uit de Dragon halen en de ruimtecapsule vullen met spullen die naar aarde gebracht moeten worden. Daarna zal de Dragon zich loskoppelen van het ISS en op woensdag 31 mei met een plons in de Stille Oceaan landen.

Bronmateriaal

De afbeelding bovenaan dit artikel is gemaakt door NASA.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd