SpaceX’s Dragon keert met plons terug op aarde

Na een succesvolle eerste officiële missie naar het ISS is de ruimtecapsule Dragon gisteren met een flinke plons op aarde teruggekeerd. De ruimtecapsule – met aan boord onder meer urine van astronauten – landde in de Stille Oceaan.

Het was niet de eerste keer dat Dragon (met succes) het ISS bezocht. In mei van dit jaar deed de ruimtecapsule dat ook al, onze eigen André Kuipers greep de Dragon toen nog bij de lurven. Die missie ging echter de boeken in als een proefvlucht. De missie waar Dragon gisteren van terugkeerde was de eerste officiële bevoorradingsvlucht van SpaceX’s paradepaardje.

Blij
Dat die vlucht goed verlopen is, stemt niet alleen SpaceX, maar ook NASA – opdrachtgever van deze bevoorradingsvlucht – blij. “Iets meer dan een jaar nadat de spaceshuttle met pensioen ging, hebben we de eerste bevoorradingsmissie naar het ISS voltooid. Niet met een systeem gebouwd en gebruikt door de overheid, maar een systeem van een private onderneming: een Amerikaans bedrijf dat banen creëert en de VS helpt om de wereldleider in de ruimte te blijven terwijl we de overgang maken naar een volgend hoofdstuk in het verkennen van het heelal.”

Goede vraag!

Wat betekent het succes van SpaceX voor de ruimtevaart? Lees er hier alles over!

Voorraden
Dragon werd begin oktober gelanceerd en arriveerde enkele dagen later in het ISS. Aan boord bevonden zich onder meer uit te voeren experimenten, hardware en voorraden voor de bemanning van het ISS. De astronauten haalden de Dragon leeg, maar stuurden deze ook weer met een volle buik richting de aarde. Dragon bracht onder meer diverse voorraden, overbodig geworden gereedschappen voor wetenschappelijk onderzoek en overbodige hardware terug naar de aarde. Ook bracht Dragon bevroren monsters mee: deze werden in het ISS verzameld en zullen op aarde bestudeerd worden om meer te weten te komen over de effecten die lange ruimtevaartreizen op het lichaam van astronauten hebben. Om die reden wordt ook urine van de astronauten terug naar de aarde gestuurd en hier bestudeerd.

Hoewel NASA vol lof spreekt over de missie, moet de ruimtevaartorganisatie ook toegeven dat deze niet helemaal volgens het boekje is verlopen. Tijdens de lancering van Dragon viel één van de motoren op de Falcon 9-raket uit. Hoewel dat de missie geen moment in gevaar bracht – Falcon kan ook met acht motoren vooruit – wordt wel onderzocht hoe dit kon gebeuren. Daar hebben NASA en SpaceX genoeg tijd voor: pas in januari 2013 staat de tweede van in totaal twaalf bevoorradingsmissies naar het ISS gepland.

Bronmateriaal

"Dragon Returns to Earth" - NASA.gov
De afbeelding bovenaan dit artikel is gemaakt door NASA.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd