Speciale mix verbetert het geheugen van Alzheimerpatiënten

Wetenschappers hebben ontdekt dat het toedienen van een mix die bestaat uit drie stofjes het geheugen van Alzheimerpatiënten kan verbeteren. De laatste experimenten zijn veelbelovend.

Alzheimer ontstaat doordat synapsen – verbindingen tussen cellen in de hersenen – wegvallen. De mix die wetenschappers nu ontwikkeld hebben, remt het wegvallen van die synapsen niet af, maar stimuleert de aanmaak van nieuwe synapsen.

Stofjes
De mix bestaat uit drie stofjes die van nature al in ons voedsel en lichaam voorkomen. Het eerste is choline, een stofje dat ook in eieren en vlees zit. Het tweede is uridine, een stofje dat onze lever aanmaakt. En dan is er nog het omega 3-vetzuur DHA dat onder meer in vis zit. Alleen als de drie tegelijkertijd worden toegediend hebben ze een gunstig effect op het brein.

WIST U DAT…

Souvenaid
Het eerste klinische onderzoek met de mix – die de naam Souvenaid draagt – vond enkele jaren geleden plaats en werd geleid door Philip Scheltens, verbonden aan het VU Medisch Centrum in Amsterdam. 225 mensen met een milde vorm van Alzheimer dronken de mix drie maanden lang of kregen in dezelfde periode een placebo. 40 procent van de mensen die Souvenaid kregen, zagen hun verbale geheugen verbeteren, terwijl slechts 24 procent van de Alzheimerpatiënten die de mix niet kregen, hun prestaties zagen verbeteren.

Tweede experiment
Tijdens het nieuwste onderzoek werden 259 patiënten gedurende zes maanden gevolgd. In de eerste drie maanden werd het verbale geheugen van alle patiënten beter. In de drie maanden daarna verslechterde het verbale geheugen van de mensen die een placebo kregen, terwijl het verbale geheugen van de mensen die Souvenaid kregen, verder verbeterde. Bovendien bleek de mix geen nare bijwerkingen te hebben. Dat meldt het blad Journal of Alzheimer’s Disease.

Op dit moment wordt hard nagedacht over het op de markt brengen van de mix. Wanneer dat gaat gebeuren, is nog niet duidelijk.

Bronmateriaal

"Nutrient mixture improves memory in patients with early Alzheimer’s" - MIT.edu
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Vince Alongi (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd