Speciale sticker maakt soldaat onzichtbaar voor infraroodcamera

soldaat

Wetenschappers hebben ‘stickers’ ontwikkeld die soldaten zelfs ‘s avonds en ‘s nachts – wanneer lastig te beduvelen infraroodcamera’s actief zijn – onzichtbaar maken. Ze lieten zich daartoe inspireren door de inktvis.

De kleding van soldaten is doorgaans groen en bruin getint. Dat is niet voor niets: met die camouflagekleuren kunnen ze zich in ieder geval op klaarlichte dag aan het oog van de vijand onttrekken. Een stuk lastiger wordt dat ‘s avonds en ‘s nachts, wanneer infraroodcamera’s worden ingezet om mensen te detecteren.

Stickers
Wetenschappers hebben daar nu wat op bedacht. Ze lieten zich inspireren door de koning der camouflage – de inktvis – en komen met een ‘sticker’ die soldaten kan helpen om zich zelfs in het donker onzichtbaar te maken.

WIST JE DAT…

Reflectine
De huid van de inktvis bevat een bijzondere soort cel: iridocyten. Deze cellen bevatten laagjes die opgebouwd zijn uit een eiwit dat reflectine wordt genoemd. Door de dikte van die laagjes en de afstand tussen die laagjes te veranderen, verandert de wijze waarop de cel licht reflecteert en dus verandert zo ook de kleur van de huid. Zo kan een inktvis helemaal opgaan in zijn omgeving. Wetenschappers hebben bacteriën nu zo ver gekregen dat ze reflectine produceerden. Vervolgens hebben ze een oppervlak met die eiwitten bedekt. Door het oppervlak daarna onder te dompelen in een zuur – feitelijk geconcentreerd azijn – werd het onzichtbaar voor infraroodcamera’s. Een mooi resultaat, maar niet echt praktisch voor soldaten.

Strekken
Dus gingen de onderzoekers nog een stap verder. Dit keer plaatsten ze de eiwitten op een plakkerig tape dat op tal van oppervlakken kon worden geplaatst. Hoe het tape er op infrarode camerabeelden uitziet, is te beïnvloeden door het te strekken. Een stuk praktischer dan het oppervlak dat in azijn moest worden ondergedompeld. Hoewel de technologie nog niet klaar is voor gebruik buiten het laboratorium hebben onderzoekers goede hoop dat soldaten in de toekomst gewapend zijn met dit tape en dat op hun uniform aan kunnen brengen wanneer dat nodig is. “Je pakt het met eiwitten bedekte tape, gebruikt het snel om een camouflagepatroon te maken, dan haal je het eraf en gooi je het weg,” vertelt onderzoeker Alon Gorodetsky.

Voor het zover is, moeten de onderzoekers nog wel de nodige hobbels nemen. Zo moeten ze er bijvoorbeeld voor zorgen dat meerdere stickers op hetzelfde moment op dezelfde manier reageren. Bovendien reflecteert de huidige versie alleen nabij-infrarood licht. In de toekomst moet ook midden- en ver-infrarood licht gereflecteerd worden. Dat is niet alleen handig voor soldaten die zo niet langer zichtbaar zijn op warmtebeelden. Het tape kan ook gebruikt worden in kleding die lichaamswarmte moet vasthouden of juist los moet laten.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd