Spier onthoudt hoe sterk ‘ie is

Zelfs wanneer u besluit om de sportschool links te laten liggen, raakt u die reeds opgebouwde spierkracht nog niet kwijt. Wetenschappers weten nu waarom. De spier beschikt over DNA-bevattende celkernen die tijdens het sporten gedijen en ook daarna als een stille getuige van eerdere inspanning achterblijven. Zo onthoudt de spier hoe sterk deze is.

Doordat deze celkernen bewaard blijven en de spier herinneren aan het feit dat er ooit toch echt wel gewerkt werd, kan de spier wanneer u opnieuw de gewichten oppakt heel snel diens oude niveau weer halen. Dat zou betekenen dat het goed is om als kind of jongere de spieren te trainen. Ook wanneer u ouder wordt, blijft u daar van profiteren.

Doping
Maar er zijn nog meer interessante thema’s die dankzij dit onderzoek in een ander licht komen te staan. Bijvoorbeeld doping. Want als spieren zolang dingen onthouden, hoe lang werkt doping dan wel niet door in dat geheugen? En hoelang moeten sporters dan eigenlijk geschorst worden?

Experiment
Voorheen gingen wetenschappers ervan uit dat de extra celkernen die tijdens oefeningen in de spieren ontstaan snel weer afsterven wanneer er niet gesport wordt. Maar onderzoeker Kristian Gunderson bewijst dat het heel anders zit. Hij zorgde ervoor dat de spier die de tenen van muizen laat bewegen moeilijker ging werken. De spier moest meer kracht verzamelen en terwijl deze dat deed, werden extra kernen aangemaakt. Daarna zorgden de wetenschappers ervoor dat de spier niet meer werkte; ze beschadigden de zenuwen. Hierdoor nam het aantal spiercellen rap af. Maar het aantal kernen bleef gelijk.

Pas vanaf drie maanden ging bij de muis ook het aantal kernen afnemen. En dat is lang. Zeker voor een muis die maar enkele jaren leeft. Het is zelfs mogelijk dat de kernen bij sommige organismen een leven lang meegaan. En dat brengt ons weer bij de doping. “Als je kernen hebt die voor altijd blijven dan is dat een voordeel dat ook eeuwig blijft,” meent Gunderson.

Bronmateriaal

"Muscles Remember Their Strength" - News.discovery.com

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd